Γενικά Στοιχεία

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα τεριέ. Ψυχωμένος, δραστήριος, υπερκινητικός και πάνω απ” όλα αυτάρεσκος. Αυτά τα μικρά πλασματάκια έχουν αυτοπεποίθηση και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους χωρίς να τους νοιάζει το μέγεθος ενός άλλου σκυλιού. Έχουν μια πεισματάρικη θέληση και τους αρέσει να κάνουν το δικό τους όποτε εκείνα θελήσουν να το κάνουν. Αν σχεδιάζετε να κάνετε δικό σας ένα τέτοιο σκύλο θα πρέπει να είστε αποφασισμένος/η να γίνετε ο αρχηγός της αγέλης γιατί θα προσπαθήσει να πάρει το πάνω χέρι.

Παρόλο που ο Άσπρος Χάϊλαντς τεριέ είναι εξαιρετικά μικρός δεν του αρέσει και πολύ η αγκαλιά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν θα τον ένοιαζε να πάει μια βόλτα στην βροχή και να λερωθεί με λάσπες.

Είναι ιδανικό για οικογενειακό κατοικίδιο, του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά και θέλει να παίζει με την οικογένεια. Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση για να μάθει ποιος είναι ο “αρχηγός”, συνυπάρχει με τα άλλα ζώα που έχει μεγαλώσει μαζί τους. Εκπαιδεύεται εύκολα αλλά επειδή βαριέται πρέπει η εκπαίδευσή του να είναι ενδιαφέρουσα και με συχνές εναλλαγές.

Φροντίδα & Υγεία

Τα Γουέστι είναι γενικά μία υγιής ράτσα. Μπορεί να είναι επιρρεπή σε παθήσεις δέρματος, όπως ξηροδερμία και αλλεργίες, παθήσεις στο συκώτι, κήλη και προβλήματα με τη σιαγόνα.
Τα Γουέστ Χάιλαντ δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, παρά μόνο το καλοκαίρι θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον έντονο ήλιο γιατί μπορεί να προκληθούν εγκαύματα.

Χρειάζεται λίγη αλλά ποιοτική τροφή. Επειδή τα West Highland Terrier έχουν την τάση για να παχαίνουν και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, είναι απαραίτητο να ασκούνται και να προσέχουμε την διατροφή τους. Το τρίχωμά τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, χτενίζοντάς το μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Συνήθως κουρεύεται 3-4 φορές για να είναι ευπαρουσίαστο τον χρόνο.

Ιστορία

Το Γουέστι, όπως είναι γνωστό το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ, κατάγεται από την ορεινή Δυτική Σκωτία. Η άγρια φύση και το δύσβατο της περιοχής έκαναν τα Χάιλαντς ιδανικό καταφύγιο άγριων ζώων. Εκεί οι κυνηγοί χρειάζονταν μικρά, επίμονα και θαραλλέα σκυλιά για να βγάζουν τις αλεπούδες, τους λαγούς και τα άλλα ζώα από τις φωλιές τους. Όταν στις γέννες υπήρχαν άσπρα σκυλιά οι εκτροφείς αδιαφορούσαν γι' αυτά επειδή πίστευαν ότι δεν ήταν ικανά για να κυνηγήσουν. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αποδείχτηκε ότι το Γουέστι όχι μόνο ήταν ισάξιος κυνηγός με τα άλλα σκυλιά αλλά ακριβώς λόγω του χρώματός του ήταν ορατό στις άσχημες καιρικές συνθήκες που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Σκωτία και στο σκοτάδι. Σιγά σιγά το σκυλί έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα αποτελεί ένα αγαπημένο κατοικίδιο που χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς αλλά και σαν φύλακας του σπιτιού. Είναι γνωστό στους λάτρεις των κομικς σαν τον Ιντεφίξ, τον πιστό σκύλο του Οβελίξ.