karaxountris-logo

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ

Η βασική υπακοή δεν είναι για να μάθουμε το σκύλο να υπακούει στις εντολές μας «κάτσε κάτω, «μείνε», «ελα», κ.λ.π.

είναι για να γίνει ολη η συμβίωση πιο ομαλή, ήρεμη και προπαντός αρμονική μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη και γενικά, όλης της οικογένειας.

η βασική εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται σε ολες τις ράτσες σκύλων.

αν όμως θέλουμε έναν σκύλο για να μας φυλάει το σπίτι η έναν σκύλο σωματοφύλακα, η κάποιο σκύλο να μας φυλάει το εργοστάσιο μας, τότε θα πρέπει να πάρουμε κάποιες φυλές σκύλων που να μπορούν να το κάνουν αυτό. Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο για ενα κόκερ να μας φυλάει το σπίτι με ασφάλεια, ούτε και σε ενα ντόπερμαν να το βάλουμε να τραβήξει ενα έλκηθρο στον πάγο. 

Αλλά επειδή σε αυτό το κείμενο θα ήθελα να μιλήσουμε μόνο για τη βασική εκπαίδευση των σκύλων, ας αρχίσουμε από την αρχή και θα ήθελα να απαντώ στις ερωτήσεις που μου κάνετε εσείς κάθε μέρα. 

Μια ερώτηση που δέχομαι είναι από πόσο μηνών το κουτάβι μπορεί να μαθαίνει διάφορα πράγματα που αφορούν την συμβίωση με την οικογένεια. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να μαθαίνει απο την πρώτη μέρα που το κουτάβι αρχίζει να περπατά και να γνωρίζει τον κόσμο. Στην αρχή μπορεί να μάθει που είναι το μπολ με το φαγητό του, που βρίσκεται το νερό, να μάθει το όνομα του, να αρχίζει να εξερευνά και να μαθαίνει τα πράγματα στο σπίτι, να μαθαίνει τους οικείους του, να μάθει που να κάνει την ανάγκη του, κ.α.

Ενα δεύτερο που με ρωτάτε είναι από πόσο μηνών θα πρέπει να πάω το κουτάβι για εκπαίδευση, γιατί άκουσα (μου λέτε) από έναν φίλο οτι πρέπει να φτάσει 6 μηνών, από έναν άλλο φίλο μου οτι πρέπει να γίνει 8 μηνών το κουτάβι και άλλα πολλά. Επίσης μια κυρία μου είπε οτι έχει ακούσει οτι πέφτει πολύ ξύλο για να μάθει τις εντολές, ή το άλλο που μου είπε  κάποια φοιτήτρια που είχε έρθει στην Αθήνα και είχε μαζί και το σκυλάκι της, μου είπε οτι άκουσε τον θείο της που μένει στην Αθήνα και είχε μεγάλη εμπειρία απο σκυλιά, οτι οι εκπαιδευτές τα χτυπούν, τα κακοποιούν και «άστο καλύτερα, όταν εχω χρόνο της είπε, θα το εκπαιδεύσω εγώ». Ενας άλλος κύριος που είχε αγοράσει ενα βιβλίο απο Άγγλους εκπαιδευτές (πολύ καλούς εκπαιδευτές τους οποίους έτυχε να γνωρίζω, και όντως το βιβλίο πάρα πολύ καλό), αλλά δεν μπορούσε να εφαρμόσει τις πρακτικές εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να με παίρνει σχεδόν κάθε μέρα τηλέφωνο για κανά μήνα, τελικά δεν ξέρω τι έκανε τον έχασα, ελπίζω η επιμονή του για μια σωστή ενημέρωση σχετικά με την εκπαίδευση του σκύλου του, να είχε επιτυχία.

Image
Image

Τελικά από τη μεγάλη (ερεύνα) από το φίλο του φίλου, τον φίλο της κολλητής, τον ξάδελφο που άκουσε σε μια παρέα κάτι περίεργο σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων, τον θείο που έγινε εκπαιδευτής και όταν έχει χρόνο θα έρθει για να εκπαιδεύση το κουτάβι της ανιψιάς, με όλα αυτά λοιπόν περνάει  ο καιρός, το κουτάβι γίνεται 10 μηνών, τραβάει σαν ελέφαντας, μας έχει σπάσει και λίγο τα νεύρα, έχει σκίσει το μισό σαλόνι, έχει δαγκώσει και την καρέκλα (όχι εκεί που καθόμαστε ευτυχώς). εκεί που μπορούσε να φτάσει, ακόνισε τα δοντάκια του μπορεί να του έχουμε ρίξει κάτι ψιλές από τα νεύρα μας, έχουμε χάσει και 6-7 πολύτιμους μήνες και για να μην πάθουμε κανένα εγκεφαλικό, καταλήξαμε τελικά σε αυτό που απ’ την αρχή θα έπρεπε  να είναι αυτονόητο, η εκπαίδευση του σκύλου να γίνει από επαγγελματία εκπαιδευτή. Μετά λοιπόν από ολες αυτές τις εμπειριες απαντάω στο ερωτημα τελικά θα μου πείτε από πόσο μηνών και πως γίνεται η εκπαίδευση;

σου απαντώ αμέσως: η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει από 3 μηνών. εφόσον το κουτάβι έχει κάνει τα εμβόλιά του, κατά τη γνώμη μου το καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να γίνουν τα μαθήματα, είναι εκεί που ζεί ο σκύλος, εκεί που κινείται, που κάνει βόλτες, εκεί που παίζει. Η εκπαίδευση πρέπει να έχει στην αρχή τη φιλοσοφία της βόλτας και στο να κερδίσει σιγά σιγά ο εκπαιδευτής την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του σκύλου.

η εκπαίδευση γίνεται παντα μαζί με τον ιδιοκτήτη.

η εκπαίδευση του σκύλου δεν θέλει ποτέ τη λέξη «γρήγορα». θέλει υπομονή, χρόνο, ώρες (όχι 10 και 15 ώρες, είναι πολύ λίγες). θέλει να έχει γνώση και εμπειρία ο εκπαιδευτής και να σέβεται τους ρυθμούς μάθησης του σκύλου, ο τρόπος είναι βόλτα, παιχνίδι, λίγο φαγητό π(σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου μειώνεται), θέλει πειθαρχία, πολύ καλή παρατηρητικότητα του εκπαιδευτή, τακτική και πάρα πολλά σενάρια και εμπειρίες που πρέπει να αποκτήσει ο σκύλος από το ίδιο το περιβάλλον (δρόμος, πλατείες, αυτοκίνητα, μαγαζιά με κόσμο, λαϊκή, δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, σχολείο με παιδιά και γενικά κάθε καινούργιο ερέθισμα.

στην εκπαίδευση ο σκυλος θα φορά μόνο φαρδύ κολάρο. μακριά από τους λεπτούς πνίχτες, αγκαθωτά ηλεκτρικά κολάρα και άλλα τέτοια κόλπα που μπορεί να φέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα αλλά και πολύ κακή ψυχολογία στον σκυλο.

- θα μου πείτε μετά το τέλος της εκπαιδευσης του σκυλου πάνω στη βασική υπακοή τι είναι αυτό που έχει αφομοιώσει και έχει μάθει ο σκύλος μου;

- πολύ σωστή ερώτηση, πρώτον έχει γίνει πιο ήρεμος και συνεργάσιμος.

έχει μάθει να περπατά δίπλα σας, αριστερά ή δεξιά χωρίς καν να τραβάει το λουρί. έχει μάθει να παρατηρεί εσάς και ξέρει ότι πρέπει να καθίσει όταν σταματήσετε να περπατάτε, αυτό θα το κάνει κάθε φορά μόνος του χωρίς να χρειάζεται εντολή. Έχει μάθει να ξαπλώνει όταν το ζητήσετε, ανταποκρινόμενος στην εντολή «κάτω»  στην εντολή «μείνε» ξέρει ότι πρέπει για κάποια λεπτά να παραμείνει στο σημείο που του έχετε υποδείξει, ακόμη κι αν εσείς έχετε φύγει από το οπτικό του πεδίο, περιμένοντας να γυρίσετε και να του δοθεί η εντολή «πάμε».

στην εντολή «έλα» δίπλα στο όνομά του, όπως «έλα rex», έχει μάθει να έρχεται κοντά σας, του μαθαίνουμε να κάνει μερικά βηματάκια προς τα πίσω όταν του δώσουμε την εντολή «πίσω».

στη βασική υπακοή μαθαίνει να κατανοεί κάποιες λέξεις όπως «πάμε», «πρόσεχε», «ποιός είναι», «ανέβα», κ.λ.π.

και αν έχετε όρεξη, λίγο χρόνο, όχι χρήματα, μπορεί στη βασική υπακοή να συμπεριληφθούν και άλλες ικανότητες του σκυλου, τις οποίες μπορείτε να εξασκήσετε ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του σκύλου ή τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση και την καθημερινότητα μαζί του.

μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα που όλοι μπορούν να βλέπουν και να θαυμάζουν. ένας καλά εκπαιδευμένος σκυλος, όλες τις εντολές που έχει μάθει μπορεί να τις εκτελεί και μόνο με την κίνηση των χεριών του εκπαιδευτή ή του ιδιοκτήτη, χωρίς να είναι ανάγκη η εντολή να δίνεται φωνητικά.

εάν έχετε διαβάσει στο site μου άλλα άρθρα που έχω γράψει, αυτό που τονίζω συνέχεια είναι ότι τα σκυλια πιο πολύ παρατηρούν την κίνηση του σώματός μας και λιγότερο τις φωνητικές εντολές.

επειδή η επαφή εκπαιδευτή με το σκυλο διαρκεί όσο η εκπαίδευση του, πάρα πολύ σημαντικό είναι ο εκπαιδευτής να έχει την ικανότητα και να μπορεί να μεταδώσει στον ιδιοκτήτη όλους αυτούς τους τρόπους μάθησης βασικής υπακοής του σκυλου, γιατί μετά τα μαθήματα είναι εκείνος που θα έχει την επαφή μαζί του.

 εκπαιδευτες σκυλων, εκπαιδευση σκυλων αττικη