Γενικά Στοιχεία

Το Βαϊμαράνερ είναι ένα σκυλί για όλα,καλό στο κυνήγι, στη φύλαξη, στη συντροφιά με ομορφιά και παράστημα. Η συγκεκριμένη θεωρείται και πιθανόν είναι από τις πιο αξιαγάπητες, γεμάτη αφοσίωση και πιστή ράτσα σε όλο τον κόσμο. Ο σκύλος αυτός όμως θα απαιτήσει ακριβώς το ίδιο από το αφεντικό του.

Ένας καλά εκπαιδευμένος Βαϊμάρης που θα μάθει και καλούς τρόπους θα δεθεί τόσο πολύ με τον ιδιοκτήτη του που πολύ λίγα σκυλιά μπορούν. Για πάνω από εκατό χρόνια οι πρόγονοι αυτής της ράτσας μεγάλωσαν σαν σκυλιά για κυνήγι και για παρέα. Λόγω του ότι η ράτσα αυτή έχει εξελιχθεί με το να κυνηγάει μαζί με το αφεντικό της, ο Βαϊμάρης μπορεί να τα πάει καλά μόνο με ένα αφεντικό. Επίσης για τον ίδιο λόγο έχει μεγάλα αποθέματα σε ενέργεια και θα πρέπει να εξασκείται και να τρέχει καθημερινά. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να τους δείχνετε την απαιτούμενη προσοχή και στοργή και τότε θα γίνουν πραγματικά δικοί σας. Αν δεν τους παρέχονται τα παραπάνω μπορεί να αναπτύξουν κακή συμπεριφορά. Ένας Βαϊμάρης που δεν είναι ικανοποιημένος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το σπίτι μέσα σε λίγη ώρα.

Είναι σημαντικό για εκείνα να είναι ενεργά μέλη της οικογένειας και αγαπούν υπερβολικά τα παιδιά. Είναι πολύ καλοί φύλακες και προστατεύουν με ζήλο την οικογένεια. Τους αρέσει να γαβγίζουν και το κάνουν συχνά ειδικά όταν νιώθουν μοναξιά. Δεν τους αρέσει να μένουν μόνοι τους.

Επικοινωνούν πολύ καλά με τους ανθρώπους και μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα σας πολύ εύκολα. Είναι γενικά περίεργοι σκύλοι και θέλουν συνεχώς να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν.

Φροντίδα & Υγεία

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το σκύλο είναι ισχιακή δυσπλασία, αιμοφιλία και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Το Βαϊμαράνερ χάνει μέτριο τρίχωμα και ένα βούρτσισμα κάθε εβδομάδα είναι αρκετό για να διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Μπάνιο πρέπει να γίνεται κάθε μήνα και σε περιπτώσεις που λερώνεται υπερβολικά. Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται κάθε βδομάδα, ειδικά μετά από κολύμπι ή μπάνιο. Ακόμη πρέπει να καθαρίζετε τακτικά τα δόντια του.

Ιστορία

Υπάρχει σε απεικονίσεις του 17ου αι. και είναι γνωστό ότι εκτρεφόταν στην βασιλική αυλή της Βαϊμάρης το τέλος του 18ου αι. Θεωρείται ότι είναι η πιο παλία κυνηγετική ράτσα της Γερμανίας όμως Άγγλοι και Γάλλοι υποστηρίζουν ότι έχει καταγωγή και από δικές τους ράτσες. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για μεγαλόσωμα θηράματα και στη συνέχεια για φτερωτά. Λόγω της εμφάνισής του θεωρήθηκε πολύτιμο σκυλί και δεν επιτρεπόταν να το αποκτήσει ο οποιοσδήποτε. Σήμερα όμως είναι πολύ γνωστό σκυλί που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, για συντροφιά, στην αστυνομία κ.α. Εξαίτιάς του χρώματός του λέγεται και “γκρίζο φάντασμα”.