Γενικά Στοιχεία

Το Βίζλα είναι ένα ζωηρό, φιλικό, καθαρό και έξυπνο σκυλί. Του αρέσει να είναι μέλος της οικογένειας, απαιτεί προσοχή και αγάπη, και αν αισθανθεί παραμελημένο μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα. Εκπαιδεύεται εύκολα, ιδιαίτερα αν έχει αναπτυχθεί φιλία με τον ιδιοκτήτη. Αγαπά τα παιδιά και συνυπάρχει με άλλα ζώα.

Ο Βίσλα θα είναι τρομερά δοτικός και δεν είναι καθόλου ντροπαλός και του αρέσει να δείχνει παντού την αγάπη που έχει στο αφεντικό του. Με λίγα λόγια να είστε έτοιμοι για πολλά φιλιά και αγκαλιές!

Είναι βέρος Ούγγρος και τον συνοδεύει ένα αντίστοιχο γνωμικό από την πατρίδα του. «Το να σου ανήκει ένα Βίσλα είναι σαν διαβάζει κάποιος τη σκέψη σου».

Αποτελεί έναν μοναδικό σύντροφο και του αρέσει να να κάνει πράγματα με το αφεντικό του. Είναι πολύ ενεργητικός σκύλος και μπορεί να κάνει όλες τις δραστηριότητες σε όλα τα εδάφη και τις καιρικές συνθήκες, αρκεί να έχει καλή παρέα (εσάς). Του αρέσουν οι συνεχείς δραστηριότητες και τον βοηθούν να κρατάει το σώμα και το πνεύμα του σε συνεχή εγρήγορση. Συγκεκριμένα του αρέσει να του πετάνε πράγματα και να τα φέρνει (όπως φρίσμπι και μπαλάκια) και είναι εξαιρετικός κολυμβητής που λατρεύει το νερό. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε αυτό τον σκύλο χωρίς δραστηριότητα. Θα αναπτύξει γρήγορα προβλήματα συμπεριφοράς και θα αρχίσει να βρίσκει παρηγοριά με το να καταστρέφει οτιδήποτε μέσα και έξω από το σπίτι. Όταν πάτε για τρέξιμο ή περπάτημα πάρτε τον μαζί. Λατρεύει την διαδικασία και καταναλώνει περισσευούμενη ενέργεια.

Θα πρέπει να προσέχετε λίγο γιατί έχουν τη φήμη ότι τρώνε τα πάντα. Καλό θα ήταν να μην αφήνετε εκτεθειμένα και πολλά πράγματα όπως παπούτσια, κάλτσες, πατάκια κ.α.Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι πως έιναι αρκετά καλοί κυνηγοί και έχουν στο αίμα τους να κυνηγούν ότι κινείται. Καλό θα ήταν να ζουν σε περιφραγμένο χώρο και όταν πάνε βόλτα πάντα με λουρί.

Είναι τόσο καλά και ακούραστα αυτά τα σκυλιά που αξίζουν την αγάπη μας και το σεβασμό μας.

Φροντίδα & Υγεία

Παρουσιάζουν δυπλασία, καρκίνο και αδενίτιδα.

Το Βίζλα εμφανίζεται με δυο τύπους τριχώματος, τον κοντό τύπο και τον τραχύ τύπο. Στον πρώτο τύπο το τρίχωμα είναι κοντό, ίσιο, πυκνό και γυαλιστερό ενώ στον δεύτερο τύπο είναι σκληρό, παχύ, περισσότερο μακρύ εκτός από το κεφάλι που είναι λείο και έχει πυκνά φρύδια.

Ιστορία

Είναι ένα κυνηγόσκυλο που οι ρίζες του είναι παλιές. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι από ευγενείς και αριστοκράτες οι οποίοι φρόντισαν να παραμείνει καθαρόαιμο. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου κινδύνεψε με εξαφάνιση αφού έφυγε με τους ευγενείς ιδιοκτήτες του από την Ουγγαρία για άλλες χώρες, αλλά αυτό τελικά το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και σήμερα, παραμένει ένα ικανό κυνηγόσκυλο, ιδιαίτερα στην πατρίδα του και χάρη στο ασυνήθιστο χρώμα του έχει γίνει σκύλος εκθέσεων αλλά και δημοφιλές κατοικίδιο.