Γενικά Στοιχεία

Το μαντρόσκυλο του Θιβέτ θεωρείται μια πρωτόγονη φυλή. Το Θιβετιανό Μαστίφ διατηρεί συνήθως τα ένστικτα που θα απαιτείται για να επιβιώσει στο Θιβέτ. Επιπλέον, είναι μία από τις λίγες πρωτόγονες φυλές σκύλων που διατηρεί ένα ενιαίο οίστρο ετησίως αντί των δύο, ακόμα και σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα και σε πολύ πιο εύκρατα κλίματα. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει, επίσης, βρεθεί σε άγρια ​​σαρκοφάγα, όπως ο λύκος.

Φροντίδα & Υγεία

Τα θιβετιανά μαστιφ δεν έχουν πολλά προβλήματα υγείας στο περιβάλλον τους. Μάλιστα είναι από τα μακροβιώτατα σκυλιά με ζωή από 12 έως και 14 χρόνια. Αυτά που μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές εμφανίζουν πολλά προβλήματα , όπως προοδευτική αμφιβληστροειδική ατροφία,δυσπλασία ισχίου,καταρράκτη, επιληψία, δερματικά προβλήματα.

Ιστορία

Σύμφωνα με μιά θεωρία ότι σκυλιά του Θιβέτ είναι ο πρόγονος όλων των φυλών από τους Μολοσσούς, αν και αυτό αμφισβητείται από τους περισσότερους ειδικούς.Πολλοί κτηνοτρόφοι Mastiff του Θιβέτ και πολλοί ιδιοκτήτες (και ιστοσελίδες τους) ισχυρίζονται 'οτι ο Marco Polo αντιμετώπισε τα μεγάλα σκυλιά του Θιβέτ στα ταξίδια του και τα περιγράφει ως "ψηλά όσο ένα γαϊδουράκι με μια φωνή τόσο ισχυρή όσο αυτή ενός λιονταριού". Ωστόσο, η ανάγνωση των έργων του Polo δεν υποστηρίζει αυτό. Στην πραγματικότητα, είπε και για άλλα περίεργα από αυτά τα σκυλιά ο Marco Polo, για μονόκερους και άλλα εξωτικά πλάσματα που υποτίθεται ότι είχε δει.