Γενικά Στοιχεία

Το Σιχ Τσου είναι ένα μικρός συμπαγής σκύλος, με κοντή μουσούδα και φαρδύ, στρογγυλό κεφάλι. Τα αυτιά του είναι μεγάλα και μακριά, κρεμαστά με πολύ τρίχωμα. Τα μάτια του είναι στρογγυλά, σκουρόχρωμα και σε απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά είναι φουντωτή και γυρίζει πάνω στην πλάτη. Τα συνηθισμένα χρώματα είναι άσπρο-μαύρο, ασημί-άσπρο, χρυσαφί-άσπρο. Το άσπρο στο μέτωπο και στην άκρη της ουράς είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και προτιμάται έναντι άλλων χρωματικών μοτίβων από τους κριτές διαγωνισμών.

Φροντίδα & Υγεία

Το τρίχωμα του Σιχ Τσου χρειάζεται πολύ περιποίηση για να διατηρήσει τη λάμψη του. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο.Πρέπει να προσέχετε την ποσότητα φαγητού που δίνετε γιατί έχει την τάση να παίρνει βάρος γρήγορα.
Μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μορφολογίας του κεφαλιού. Μην παραξενευτείτε αν ακούσετε το Σιζ Τσου να ροχαλίζει. Ακόμα είναι επιρρεπής στις παθήσεις των ματιών και πρέπει να τα καθαρίζεται συχνά. Τo Σιχ-Τσου έχει την τάση να χάνει τα δόντια του σε νεαρή ηλικία. Πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και δυσπλασία του ισχίου.

Ιστορία

Η κινέζικη λέξη Shih Tzu σημαίνει λιοντάρι, ονομασία που προήλθε λόγω της ομοιότητάς του σκύλου αυτού με τα λιοντάρια φύλακες των Κινέζων αυτοκρατόρων. Είναι απόγονος των ιερών σκύλων των μονών του Θιβέτ, που χρησιμοποιούσαν για να διώχνει τα κακά πνεύματα το Σιχ Τζου σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μικρόσωμα κατοικίδια. Το χρυσό του χρώμα το έκανε δημοφιλές στην Κίνα και θεωρείται ότι διασταυρώθηκε με τις ιερές ράτσες της Κίνας, το Θιβετιανό Λάσα Άπσο και το Πεκινουά δημιουργώντας έτσι το σημερινό Σιχ Τζου. Στην Ευρώπη ήρθε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.