Γενικά Στοιχεία

Είναι ήρεμο, αξιοπρεπές, έξυπνο και ανεξάρτητο σκυλί. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι έμπειρος γιατί χρειάζεται από νωρίς κοινωνικοποίηση και τότε η εκπαίδευση γίνεται εύκολη. Δεν είναι φρόνιμο να κυκλοφορεί ελεύθερο (χωρίς λουρί) γιατί λόγω της κυνηγετικής του φύσης μπορεί να κυνηγήσει κάποιο άλλο ζώο και να χαθεί.

Τα Shiba είναι μια σχολαστική φυλή και αισθάνεται την ανάγκη να διατηρηθεί σε καθαρή κατάσταση. Μπορεί συχνά να δείτε να γλείφει τα χέρια και τα πόδια τους σαν μια γάτα. Μερικές φορές βγαίνουν από το δρόμο τους για να κρατήσουν τις γούνες τους καθαρές, και απολαύνει το μπάνιο ενώ δεν θα το δείτε να παίζει σε νερολακκούβες. Λόγω της σχολαστικής και περήφανη φύση τους, τα κουτάβια Shiba είναι εύκολο να ζουν στο σπίτι. Για να δίδάξει ο ιδιοκτήτης αυτά τα κουτάβια που πρέπει να πάνε για τουαλέτα αρκεί να του στερήσει ένα γεύμα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι το λεγόμενο "κραυγή Shiba". Όταν ο σκύλος είναι δυστυχισμένος, θα παράγει έναν δυνατό, υψηλής συχνότητας ήχο σαν τσιρίδα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν προσπαθούν να χειριστούν το σκύλο με έναν τρόπο που εκείνος κρίνει απαράδεκτο. Το ζώο μπορεί να κάνουν ένα πολύ παρόμοιο ήχο κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλης χαράς, όπως η επιστροφή του ιδιοκτήτη μετά από παρατεταμένη απουσία, ή η άφιξη ενός ανθρώπου που αγαπούν.

Είναι φιλικός με τα παιδιά και εξαιτίας του χαρούμενου και ζωηρού χαρακτήρα του γίνεται ο καλύτερός τους φίλος στο παιχνίδι, μπορεί όμως να παίζει μόνο του όταν δεν ασχολείται κάποιος μαζί του.

Φροντίδα & Υγεία

Το Σίμπα Ίνου έχει ένα χοντροειδή, λίγο σκληρό και κοντό τρίχωμα, το οποίο χτενίζεται σχετικά εύκολα. Το συχνό χτένισμα με μία καλή βούρτσα μπορεί να αφαιρέσει όλες τις νεκρές τρίχες.
Το λούσιμο πρέπει να γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι πολύ συχνά, δεδομένο ότι έτσι μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα γιατί αφαιρούμε την φυσική στεγανοποίηση του τριχώματος. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι εποχιακά η φυλή χάνει πολυ τρίχωμα.
Η υγεία των δοντιών είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά είτε με διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν είτε σε ένα κέντρο καλλωπισμού για σκύλους

Ιστορία

Tο Shiba χρησιμοποιήθηκε ως σκυλί κυνηγιού. Σήμερα στην Ιαπωνία αλλά και στις Η.Π.Α. υπάρχει ως κατοικίδιο. Στην Ιαπωνία το Σίμπα είναι η πιο δημοφιλέστερη φυλή από οποιαδήποτε άλλη. Αξιόλογο θα ήταν να πούμε ότι στην Ιαπωνία τον 7ο αιώνα το Δικαστήριο Yamato χρέωσε σε ένα γραφείο σκύλων, την διατήρηση της φυλής ως ανεξίτηλο κομμάτι της Ιαπωνικής παράδοσης και κληρονομιάς.
Οι Ευρωπαϊκές φυλές που κατέφτασαν στην χώρα τον 17ο και 18ο αιώνα άλλαξαν ελάχιστα κάποια χαρακτηριστικά της φυλής, ωστόσο στην Ιαπωνική επαρχία η φυλή παρέμεινε καθαρή.