Γενικά Στοιχεία

Ένας γνήσιος Σαρ Πέι είναι πολύ πιστός στον ιδιοκτήτη του. Συνήθως πρόκειται για παιχνιδιάρηδες σκύλους, γενναίους, γεμάτους ενέργεια με ισχυρή προσωπικότητα.

Είναι ένα φιλικό σκυλί, ήρεμο, ανεξάρτητο και πολύ αφοσιωμένο στην οικογένεια Του αρέσουν τα παιχνίδια και μπορεί να συνυπάρξει με άλλα ζώα αν μεγαλώσει μαζί τους. Είναι ευπροσάρμοστο σκυλί, φύλακας, πάντα σε εγρήγορση, επιφυλακτικό με τους ξένους και ιδιαίτερα ανεκτικό στα παιδιά της οικογένειας. Προσπαθεί να επιβληθεί αλλά γίνεται υπάκουο όταν καταλάβει ποιος είναι ο αρχηγός.

Εκεί που ίσως συναντήσετε ένα μικρό πρόβλημα είναι το μπάνιο. Αυτός ο σκύλος δεν κάνει εύκολα μπάνιο και δεν πρόκειται να τον πείσετε εύκολα. παρόλα αυτά είναι μια από τις πιο καθαρές ράτσες σκύλων που υπάρχουν και αυτό αντισταθμίζει κάπως την κατάσταση.

Αποτελεί καλό φύλακα αλλά δεν μπαίνει στη λίστα με τους καλύτερους φύλακες σκύλους. Αν κάποιος είναι στην πόρτα ή πλησιάσει την οικία σας θα σας ειδοποιήσει και σίγουρα θα προσπαθήσει να σας προστατέψει εάν χρειαστεί. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως παρόλο που δεν γαβγίζει γενικά και είναι ήρεμος τις περισσότερες φορές, θα το κάνει αν διαισθανθεί κίνδυνο ή ότι κάτι δεν πάει καλά.

Φροντίδα & Υγεία

Αδυναμίες της συγκεκριμένης φυλής είναι οι εξής: προβλήματα στα γόνατα, μολύνσεις στο δέρμα, υποθυρεοειδισμός και δυσπλασία ισχίων και κλειδώσεων.

Η περιποίηση του Σαρ Πέι είναι ελάχιστη. Χρειάζονται μόνο ένα τακτό βούρτσισμα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες. Το μπάνιο καλό θα είναι να γίνεται μία φορά το μήνα, ανάλογα το πόσο λερώνεται, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς δεν πρέπει να μπει νερό στα αυτιά του γιατί μπορεί να προκληθούν μολύνσεις. Πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικό σαμπουάν για σκύλους, γιατί το συμβατικό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Μετά το μπάνιο πρέπει να στεγνώσετε το σκυλί και ειδικά ανάμεσα από τις ζάρες, με ένα πιστολάκι σε μέτρια θερμότητα.

Ιστορία

Το Σαρ Πέι, ένα σκυλί που έχουν βρεθεί ειδώλια με τη μορφή του σε τάφους της δυναστείας των Χαν (2ος αι. π.Χ – 2ος αι. μ.Χ). κινδύνευσε με εξαφάνιση την εποχή του Μάο γιατί η κατοχή σκύλου θεωρήθηκε απόδειξη πλούτου. Χάρη όμως στις εκκλήσεις για διάσωση του είδους από εκτροφέα της Κίνας και στην ανταπόκριση Αμερικανών και Καναδών εκτροφέων το Σαρ Πέι αναπτύχθηκε και έγινε γνωστό παγκοσμίως. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το Σαρ Πέι για φύλακα των κοπαδιών και των σπιτιών τους, στο κυνήγι και για κυνομαχίες. Αφού έφτασε στον Δυτικό κόσμο έγινε σκύλος συντροφιάς