Γενικά Στοιχεία

Είναι από τη φύση του φύλακας και προστάτης του χώρου, δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο ή ενεργητικό σκυλί. Είναι ήσυχο ήρεμο και φιλικό σκυλί και σαν σκυλί συντροφιάς είναι ευχάριστο.

Ο Μαστίφ Ναπολιτάνο ζει με την οικογένεια και τον ιδιοκτήτη του και πραγματικά γίνονται ένα. Του αρέσει να παίζει με τα παιδιά και έχουν εξαιρετική σχέση. Λατρεύει να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας και αν παραγκωνίζεται νιώθει μοναξιά και καταλήγει λυπημένος.

Αν και είναι μεγάλος σκύλος και θα περιμέναμε έντονη φυσική δραστηριότητα, ο συγκεκριμένος σκύλος και αναλογικά με το μέγεθος του είναι αρκετά ήρεμος και έχει μέτριες ανάγκες άσκησης. Μια βόλτα στο πάρκο, μερικές φορές την εβδομάδα για τρέξιμο στο βουνό ή σε κάποια μεγάλη έκταση είναι αρκετά.

Δεν χρειάζονται αρκετή εκπαίδευση για προστασία, επειδή είναι από τη φύση τους σκυλιά φρούρησης και πάντα ήταν. Όπως και με κάθε φυλή, η κατάρτιση υπακοής είναι πολύ σημαντικό. Οι Ναπολιτάνοι είναι πολύ ανεκτική φυλή στον πόνο, που οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα είναι χαλαρό στο σώμα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να ελέγχει τακτικά για τα προβλήματα υγείας,γιατί ένα τέτοιο σκυλί δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν τραυματιζονται ή αρρωσταίνουν. Επίσης, είναι γνωστό για την έκκριση σάλιου, ιδίως μετά την κατανάλωση φαγητού ή νερού ή αν είναι ενθουσιασμένοι.

Φροντίδα & Υγεία

Η δυσπλασία ισχίων, εκτρόπιο, εντρόπιο, δυσπλασία αγκώνα, σμηγματαδενίτιδα, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς,υποθυρεοειδισμός,
μυοκαρδιοπάθεια.

Είναι σκύλος που κοιμάται εκτός σπιτιού, το τρίχωμα και το δέρμα χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία και περιποίηση. Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα τροφής.

Ιστορία

Το Μαστίνο Ναπολιτάνο είναι μάλλον απόγονος των πολεμικών σκυλιών της αρχαίας Ρώμης που χρησιμοποιούσαν και στις μονομαχίες. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να γίνεται γνωστό και αγαπητό στον κόσμο. Χρησιμοποιείται από τον Στρατό και την Αστυνομία αλλά και σαν οικογενειακό κατοικίδιο.