Γενικά Στοιχεία

Είναι ανεξάρτητο σκυλί, σε εγρήγορση και επιφυλακτικό με τους ξένους. Του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά.

Είναι πολύ χαριτωμένα, ευπροσάρμοστα, χαιδιάρικα, αγαπησιάρικα και ιδανικά σκυλιά για διαμερίσματα και σπίτια με παιδιά. Θέλουν χτένισμα καθημερινά και πολλές φορές κούρεμα, το μαλλί του μπερδεύεται συχνά και είναι κρίμα να έχεις ένα τέτοιο σκυλί και να είναι τσιβιασμένο. Ευτυχώς, δέχονται με ευχαρίστηση την περιποίηση αρκεί να μην τα πονάτε και να μην πάει βαθιά στο δέρμα η βούρτσα και τους τραυματίζει το δέρμα. Εκεί θα γίνει επιθετικό και θα κρύβεται συχνά. Θέλει από νωρίς κοινωνικοποίηση με τη βόλτα του για να μην γίνει μονόχνωτο και διεκδικητικό. Μπορεί να είναι ένα μικρό σκυλί αλλά πάντα χρειάζεται να μην παραμελείται και να έρχεται σε επικοινωνία και με άλλα σκυλιά του δικού του μεγέθους, ακόμα και με μεγαλύτερα προκειμένου να μην ζει μόνο με έναν άνθρωπο και να μην ξέρει ότι είναι και αυτό σκύλος.

Φροντίδα & Υγεία

Οι αδυναμίες που παρουσιάζονται στην υγεία του είναι ατροφία και συγγενείς ανωμαλίες στα νεφρά.

Το Λάσα Άπσο δεν έχει μεγάλη τριχόπτωση και είναι καλή επιλογή για αυτούς που έχουν αλλεργίες. Το τρίχωμά τους θέλει χτένισμα τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα. Πρέπει να αποφεύγετε το τρίχωμα να πέφτει πάνω στα μάτια.
Το τακτικό μπάνιο είναι απαραίτητο, αλλά μην το παρακάνετε. Το Λάσα Άπσο έχει αδένες που εκκρίνουν ένα φυσικό λάδι που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο.

Ιστορία

Το Λάσα Άπσο είναι μια ράτσα που υπάρχει από παλιά στο Θιβέτ. Το χρησιμοποιούσαν σαν συνοδό και σαν φύλακα ναών και σπιτιών. Εκτιμήθηκε πάρα πολύ στην πατρίδα του αφού ήταν φύλακας μοναστηριών και ήταν πολύ αγαπητό στην αριστοκρατία και στους μοναχούς.