Γενικά Στοιχεία

Το Κούρτσχααρ είναι ένα φιλικό και έξυπνο σκυλί, χαρούμενο και κοινωνικό. Αγαπά τα παιδιά και τα πάει καλά μαζί τους, αλλά όταν είναι κουτάβι μπορεί να είναι λίγο άγριο μαζί τους. Αν μάθει από μικρή ηλικία να είναι ευγενικό μπορεί να γίνει σπουδαίος σύντροφος για αυτά.
Τα αρσενικά είναι πιο κυριαρχικά και εξωστρεφή από τα θηλυκά. Και τα δύο όμως χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που μπορεί να επιβληθεί στο σκυλί. Συνήθως προσκολλάτε σε ένα άτομο.
Είναι πολύ έξυπνο και σε συνδυασμό με την ενέργεια που διαθέτει, δημιουργεί έναν σκύλο που χρειάζεται σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά και γάτες μπορεί να τα πάει καλά μαζί τους, αλλά επειδή είναι κυνηγός, μικρά ζώα όπως πουλιά, ερπετά, άλλα θηλαστικά μπορεί να τα θεωρήσει παιχνίδι.
Είναι ένα από τα πιο θορυβώδη κυνηγόσκυλα. Πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία πότε είναι επιτρεπτό να γαυγίζει και πότε όχι.

Φροντίδα & Υγεία

Το Κούρτσχααρ γενικά θεωρείται μία υγιής ράτσα. Προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι δυσπλασία του ισχίου, επιληψία, μία πάθηση των ματιών το εντρόπιον, αλλά και αλλεργίες του δέρματος.
Όπως όλα τα σκυλιά με κατεβασμένα αυτιά είναι επιρρεπής σε μολύνσεις και ο συνεχής καθαρισμός τους είναι απαραίτητος. Πρέπει να προσέχετε το φαγητό του και τις ποσότητες που του δίνετε, καθώς έχει τάσεις παχυσαρκίας.

Αν και έχει κοντό και τραχύ τρίχωμα το Κούρτσχααρ έχει μεγάλη τριχόπτωση. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα θα βοηθήσει στο να χάνει λιγότερο και να διατηρεί το τρίχωμα σε καλή κατάσταση.

Ιστορία

Η γερμανική αυτή φυλή με κοντές τρίχες έχει τις ρίζες της στον 15ο έως 17 Αιώνα στο Bracken και προήλθε από διασταυρώσεις μεταξύ της ισπανικής φυλής κυνηγόσκυλου και Λαγωνικού με δείκτη και Αγγλικά Foxhound .