Γενικά Στοιχεία

Πρόκειται για μια ήπια και έξυπνη φυλή που ο συνδυασμός της μακριά, ισχυρά πόδια, βαθύ στήθος, ευέλικτη σπονδυλική στήλη, και λεπτή κατασκευή της επιτρέπει να φτάσει με μέση ταχύτητα σε αγώνες άνω των 18 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ή 63 χιλιομέτρων ανά ώρα. Στη μέγιστη επιτάχυνση, ένα λαγωνικό φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανά ώρα σε απόσταση 30 μέτρων. Το μόνο άλλο ζώο που μπορεί να επιταχύνει γρηγορότερα σε μικρή απόσταση είναι ο γατόπαρδος , ο οποίος μπορεί να φτάσει ταχύτητες των 109 χιλιομέτρων ανά ώρα σε 30 μέτρα από την στιγμή της εκκίνησής του. Το ότι τρέχει τόσο γρήγορα οφείλεται στη κατασκευή του και στην μεγάλη του καρδιά. Είναι πολύ ωραία να τα βλέπεις να αναπτύσσουν τέτοια ταχύτητα αλλά είναι πολύ θλιβερό να τα εκτρέφουν μόνο για τις κυνοδρομίες με σκοπό το κέρδος. Αυτά τα σκυλιά έχουν πραγματικά μια μεγάλη "καρδιά" και δεν θα σας προδώσουν ποτέ αν τα επιλέξετε για συντρόφους στην οικογένειά σας.

Τα γκρι λαγωνικά αγαπούν τα παιδιά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περνούν ώρες μαζί τους. Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε είναι πως επειδή είναι ευαίσθητα πλάσματα να τα παιδιά να είναι ευγενικά μαζί τους. Λατρεύουν να είναι το κέντρο της παρέας και θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την προσοχή. Δεν θα πρέπει να μένουν μόνα τους για μεγάλες χρονικές περιόδους γιατί δεν αντέχουν τη μοναξιά. Δεν γαβγίζουν συχνά και γενικά είναι πολύ ήσυχα στο θέμα αυτό οπότε δεν είναι και οι καλύτεροι φύλακες. Αναμφίβολα είναι μια ράτσα σκύλων που έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Φροντίδα & Υγεία

Γενικά τα Γκρεϊχάουντ είναι υγιή σκύλοι. Δυστυχώς οι σκύλοι που αναπαράγονται για αγώνες ταχύτητας, αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Δυσπλασία Ισχίων
Σπάσιμο Οστών: Τα οστά του είναι πολύ λεπτά, με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί μικροί ή μεγαλύτεροι να αποτελούν κίνδυνο για τον σκύλο.
Διάταση και Στροφή Στομάχου
Δερματολογικές Αλλεργίες: Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ελέγξει το σκύλο σας για τυχόν αλλεργίες από αντιπαρασιτικά σκευάσματα (κολάρο, αμπούλες), ακόμα και απο σαμπουάν.


Δεν έχουν λιπώδες υπόστρωμα και κρυώνουν πολύ γιαυτό μην τα αφήνετε στο κρύο και ούτε να κοιμούνται σε τσιμέντο ή ξερό υπόστρωμα γιατί υποφέρουν. Πάντα κοντά σας και πάντα σε μαλακό στρωματάκι. Από την άλλη μεριά , δεν μαδάνε και δεν μυρίζουν καθόλου.

Ιστορία

Είναι μια πολύ παλιά ιταλική ράτσα που θεωρείται ότι προέρχεται από τα αιγυπτιακά λαγωνικά. Από την Αίγυπτο πέρασε στην Ιταλία και έγινε το αγαπημένο σκυλί των πατρικίων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Με το πέρασμα των αιώνων έγινε το σκυλί των Βασιλικών Αυλών της Ευρώπης, ειδικότερα της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αν και είναι κυνηγετικό σκυλί όρασης σπάνια χρησιμοποιήθηκε, μαζί με γεράκια, στο κυνήγι μικρών θηραμάτων (κουνέλια). Είναι ένα σκυλί που στις απεικονίσεις του (και είναι πολλές) φαίνεται να συνοδεύει κομψές κυρίες.