Γενικά Στοιχεία

Η αριστοκρατική του εμφάνιση «κλέβει» την παράσταση. Δυνατό και πολύ έξυπνο το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο αποτελεί τον ιδανικό φύλακα κοπαδιών. Είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του, στους οποίους εμφανίζει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό, που επιφυλάσσει στους εισβολείς του χώρου, που εποπτεύει. Δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς, έχει σχετικά μακριά άκρα, είναι ευλύγιστος και γρήγορος. Το λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, όπως μαρτυρά και το όνομα του, εξυπηρετεί τους σκοπούς των βοσκών, στους οποίους προσφέρουν και μια μοναδική αίσθηση συντροφικότητας.

Φροντίδα & Υγεία

Το λευκό Ελληνικό τσοπανόσκυλο γενικά είναι μια φυλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δεν αντιμετωπίζει χρόνιες νόσους. Ωστόσο ο έλεγχος του κτηνιάτρου είναι πάντα σημαντικός.
Το τρίχωμα του είναι διπλό και πυκνό. Λόγω του ότι ο σκύλος συνήθως μένει υπαίθρια τις περισσότερες αν όχι όλες της ώρες της ημέρας και λόγω των δραστηριοτήτων του, ένα συχνό χτένισμα για να αποβάλετε τα χόρτα και τα μικρά ξυλαράκια που τυχών έχουν μπλεχτεί στο τρίχωμά του είναι αυτό που χρειάζεται.
Τα αυτιά χρειάζονται συχνό καθαρισμό για να απομακρυνθεί η σκόνη και οι νεκρές τρίχες που πιθανόν να βρίσκονται στο εσωτερικό. Τα δόντια χρειάζονται έλεγχο και βούρτσισμα ανά διαστήματα.

Ιστορία

Η ιστορία του λευκού Ελληνικού τσοπανόσκυλου ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και λέγεται ότι προέρχεται από τον Αρχαίο Ελληνικό Μολοσσό. Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε αυτόν τον σκύλο στις εκστρατείες του, ο Πύρρος Βασιλιάς της Ηπείρου, ενώ ο Πλάτωνας και ο ποιητής Οππιανός κάνουν λόγο για τα χαρίσματά του αλλά και το θάρρος του.