Γενικά Στοιχεία

Είναι ένα θαρραλέο, ψύχραιμο, ατρόμητο και δυνατό σκυλί. Έχει μεγάλη αντοχή, είναι ήρεμο, τρυφερό, αφοσιωμένο και πιστό. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και θέλει να γίνει μέλος της οικογένειας, Δεν είναι επιθετικό αλλά λόγω εμφάνισης εμπνέει σεβασμό και είναι από τη φύση του φύλακας. Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται έξω από το σπίτι.
Πρόκειται για έναν σκύλο που ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην εκπαίδευση, αν δεν είναι μηχανική, αλλά του προσφέρει ενδιαφέρουσα ικανοποίηση. Η έλλειψη κοινωνικής ζωής οδηγεί τον περήφανο αυτό σκύλο σε αντικοινωνική συμπεριφορά, ανία και μαρασμό. Δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος από τους ανθρώπους και δεν ανέχεται τη σκληρότητα και τη βία. Επίσης, η ανεξάρτητη φύση του προϋποθέτει έμπειρο χειρισμό από τον ιδιοκτήτη του.

Φροντίδα & Υγεία

Αν και ανήκει στα υγιή σκυλιά μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία ισχίων και οφθαλμικά προβλήματα. Επειδή είναι μεγαλόσωμο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άσκηση όταν είναι κουτάβι, για να μην προκληθούν προβλήματα στον σκελετό, ειδικά στα πόδια.

Έχει ανάγκη ελεύθερου χώρου γιατί είναι μεγαλόσωμο, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα τροφής και η άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή και αρκετή. Στην εκπαίδευση χρειάζεται ηρεμία. Το τρίχωμά του χρειάζεται φροντίδα και βούρτσισμα.

Ιστορία

Αρχέγονος ορεινός μολοσσοειδής σκύλος που μεταφέρθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων και του Ελληνορωμαϊκού αποικισμού. Ο Ορεινός Σκύλος των Πυρηναίων είναι απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η ύπαρξή του, βάσει αρχαιολογικής έρευνας, εντοπίζεται στην εποχή του χαλκού και πιθανόν από το 3000 π.χ.

Εξελίχθηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενής μολοσσοειδών ορεινού τύπου (mastin de los Pirineos). Ποιμενικός σκύλος εργασίας, προστάτευε τα κοπάδια των προβάτων από τους λύκους και τις αρκούδες και βοηθούσε στις αγροκτηνοτροφικές δουλειές, έλκοντας φορτία στο χιόνι.