Γενικά Στοιχεία

Μεγάλη και επιβλητική η εμφάνιση του Great Dane διαψεύδεται από τον φιλικό χαρακτήρα του. Η φυλή συχνά αναφέρεται ως ευγενικός γίγαντας. Μεγάλοι Δανοί είναι γενικά καλά διατεθειμένοι προς άλλα σκυλιά, άλλα και κατοικίδια ζώα και στους ανθρώπους. Απέναντι στους ξένους είναι ευγενικοί και φιλικοί και αυτό προφανώς είναι μια εξαίρεση για αυτή την μεγαλόσωμη φυλή. Σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζουν επιθετικότητα Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας πολύ ευγενή και τρυφερό ζώο με την κατάλληλη φροντίδα και εκπαίδευση. Ένας μεγάλος Δανός έχει μεγάλη αγάπη για τα μικρά παιδιά και θέλει μια αγαπημένη οικογένεια εφόσον μεγαλώνει στην οικογένεια από κουτάβι. Ωστόσο, εάν δεν κοινωνικοποιηθεί από κουτάβι μπορεί να είναι πολύ επιθετικά προς άλλα σκυλιά.

Εξαιρετικά ευφυής και με έντονη προσωπικότητα, ο Μεγάλος Δανός αναζητά τη συντροφιά καθημερινά. Του αρέσει η μεγάλη φυσική άνεση και έχει ανάγκη από ένα ζεστό μέρος για να κοιμάται. Μια γωνιά στον καναπέ, δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, είναι η πιο αγαπημένη του θέση. Θέλει να είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας και, λόγω της μεγάλης του υπερευαισθησίας, αν νιώσει απόρριψη μπορεί να μαραζώσει και να πεθάνει.

Φροντίδα & Υγεία

Ο Μεγάλος Δανός είναι επιρρεπής σε παθήσεις όπως δυσπλασία του ισχίου και στροφή στομάχου (Bloat ή Gastric Torsion) κοινές για όλες τις μεγάλες ράτσες. Ακόμα μπορεί να πάσχει από διάφορες γενετικές καρδιακές παθήσεις και να εμφανίσει όγκους.

Το τρίχωμα του είναι εύκολο στην περιποίηση και μαδάει σε μέτριο βαθμό, έτσι χρειάζεται μόνο ένα βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν χρειάζεται συχνά μπάνιο παρά μόνο όταν είναι αναγκαίο.
Πριν αποφασίσετε να βάλετε τον Μεγάλο Δανό στη ζωή και το σπίτι σας πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι τα σάλια του θα είναι μέρος της καθημερινότητας σας. Έχει μεγάλη έκκριση σάλιου και θα γεμίζει τους πάντες και τα πάντα.

Ιστορία

Το αγγλικό όνομα της φυλής (Μεγάλος Δανός) δημιουργεί αρκετά μπερδέματα ως προς την προέλευσή της. Απεικονίσεις ζώων που έμοιαζαν στους Μολοσσούς έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς Ναούς, που χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ., καθώς και σε ακόμη αρχαιότερα Βαβυλωνιακά αντικείμενα, όπου τους σκύλους συνόδευαν Ασσύριοι. Αυτοί οι σκύλοι είχαν το ίδιο ογκώδες σώμα και ψηλά, δυνατά πόδια με τους σύγχρονους Μολοσσούς, σύμφωνα με τον Βρετανό κριτή μορφολογίας Andrew Brace.
Οι Ασσύριοι αντάλλαξαν εμπορικά τους μεγαλόσωμους αυτούς σκύλους με Έλληνες και Ρωμαίους εμπόρους και οι Ρωμαίοι φαίνεται να διασταύρωσαν τα ζώα αυτά με Βρετανικούς σκύλους φύλαξης. Αυτός είναι και ο λόγος, που το παλαιό Αγγλικό Μαστίφ θεωρείται πρόγονος του σημερινού Μολοσσού. Κάποιοι υποστηρίζουν πως στη διαμόρφωσή του συμμετείχε και το Ιρλανδέζικο Γούλφχαουντ.
Ως ξεχωριστός τύπος, ο Μολοσσός υπάρχει για περισσότερα από 400 χρόνια στη Γερμανία, όπου ήταν γνωστό αρχικά ως English Dogge και βοηθούσε στο κυνήγι του αγριογούρουνου - το πάλαι ποτέ ευρωπαϊκό αγριογούρουνο είχε τη φήμη ενός ιδιαίτερα άγριου, ευκίνητου, δυναμικού και καλά οπλισμένου ζώου και το κυνήγι του απαιτούσε ένα Σούπερ σκύλο.
Το πρώτο επίσημο πρότυπο της φυλής συντάχθηκε στη Γερμανία το 1891, όπου οι περισσότεροι σύγχρονοι λάτρες της φυλής αποδίδουν και την πατρότητα του κομψού αυτού ισορροπημένου σκύλου.