Γενικά Στοιχεία

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι σκύλος υψηλής νοημοσύνης, ευγενικό και πράο και πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει τους γύρω του. Από τα σκυλιά που δεν δαγκώνουν ποτέ, με υπομονή και κατανόηση για τα παιδιά και τους γύρω του.

Του αρέσει να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα μέσα από δραστηριότητες. Αγαπάει πολύ το κολύμπι και οι βόλτες στην παραλία. Είναι σκυλί συντροφιά, υπερβολικά αξιόπιστα με τα παιδιά, βοηθάει τυφλούς, την αστυνομία, σε έρευνες για εξαφανισθέντες, σε ανεύρεση επιζώντων. Αγαπημένη του δραστηριότητα είναι να τρέχει και να παίζει με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Δένεται πάρα πολύ με την οικογένεια και φυσικά λατρεύει τα παιδιά. Αν θέλετε να αγοράσετε έναν σκύλο για φύλακα τότε το γκολντεν ριτριβερ σίγουρα δεν είναι τέτοιος.

Ο χαρακτήρας του είναι τόσο αγαθός που φτάνει στην απώλεια της αίσθησης της απειλής. Γενικά τα πάει καλά με άλλα σκυλιά και με άλλα ζώα. Ίσως δυσκολεύεται λίγο με τις γάτες αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει πρόβλημα. Λατρεύει να κάνει τους άλλους να διασκεδάζουν και μέσα από αυτό χαροποιεί και τον ίδιο. Όσο και να μεγαλώσει παραμένει ένας σκύλος που παραμένει κουτάβι για όλη του τη ζωή.

Υπέροχο πλάσμα και είμαστε τυχεροί όσοι το έχουμε σύντροφο στη ζωή μας.

Φροντίδα & Υγεία

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι επιρρεπή στην δυσπλασία του ισχίου, αλλά και σε παθήσεις των ματιών, όπως καταρράκτη. Εμφανίζει συχνά καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιομυοπάθια και στένωση της αορτής, όπως επίσης και καρκίνο.

Το τρίχωμα του είναι εύκολο στην περιποίηση και χρειάζεται να χτενίζεται μια φορά την εβδομάδα. Πρέπει να δώσετε προσοχή στη διατροφή του, την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού, αφού έχει τάση για παχυσαρκία.

Ιστορία

Θεωρείται ότι το Γκόλντεν Ρετρίβερ είναι απόγονος του Λαμπραντόρ, που βελτιώθηκε από την διασταύρωση με το μονόχρωμο κίτρινο Ρετρίβερ από το Newfoundland και με το Scottish Water Spaniel, ή ότι προήλθε από τη διασταύρωση του Bloodhound με το ρωσικό κίτρινο Ρετρίβερ που χρησιμοποιήθηκε στη Σκοτία για να φέρνει το πληγωμένο θήραμα. Η ράτσα, με τα σημερινά της χαρακτηριστικά οριστικοποιήθηκε στην Αγγλία τον δέκατο ένατο αιώνα. Ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια τώρα, προγενέστερα είχε χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι υδρόβιων πουλιών.