Γενικά Στοιχεία

Είναι ένα γερό, δραστήριο, ευκίνητο σκυλί. Είναι ενεργητικό, θαρραλέο και πράγματι τρομακτικό στην υπεράσπιση του ιδιοκτήτη και της περιουσίας. Είναι ήρεμο, ειρηνικό, στοργικό, υπάκουο και γαβγίζει σπάνια. Είναι φιλικό σκυλί και πρέπει να είναι κοντά στον ιδιοκτήτη αλλά είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά. Απαιτείται αυστηρή αλλά με ευγένεια εκπαίδευση για αυτήν την μεγαλόσωμη αλλά ευαίσθητη ράτσα. Αυτή η ράτσα δεν είναι κατάλληλη για διαμέρισμα. Έχει ανάγκη άφθονης άσκησης και περιπάτου δυο φορές τουλάχιστον την ημέρα Το τακτικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο και τα μάτια πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφευχθούν τα σημάδια.

Ο ντόγκο αρτζεντίνο είναι ένας πιστός σκύλος που αποτελεί ιδανικό φύλακα για την οικογένεια αλλά και για το σπίτι. Είναι πολύ καλός με τα παιδιά και του αρέσει πολύ το παιχνίδι. Είναι αρκετά έξυπνος και δυνατός. Εκπαιδεύεται εύκολα αλλά με την προϋπόθεση πως είστε υπομονετικοί αλλά και επιμένετε πάνω στην εκπαίδευση. Πρέπει να δείχνετε στο Ντόγκο ποιος είναι ο αρχηγός γιατί έχουν την τάση να κυριαρχούν και να αναλαμβάνουν τον έλεγχο.

Φροντίδα & Υγεία

Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι γενικά μια υγιής ράτσα, με ελάχιστα προβλήματα υγείας, όπως: κώφωση, (όπως όλα τα κυρίως άσπρα σκυλιά, το Ντόγκο μπορεί να γεννηθεί εν μέρει ή ολικώς κωφό και δυσπλασία ισχίων.

Το κοντό, λείο τρίχωμα του Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι πάρα πολύ εύκολο στην περιποίησή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι περιστασιακό βούρτσισμα. Ακόμη τα μάτια του χρειάζονται συχνό καθάρισμα για να μη δημιουργούνται σημάδια. Θεωρείται πολύ καθαρός σκύλος καθώς δεν έχει την χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά, οπότε κάνετε μπάνιο, μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Ιστορία

Στη δεκαετία του 1920 ο Δρ. Antonio Martinez ανέπτυξε μια ράτσα που ήταν καλή στο ομαδικό κυνήγι, φύλακας καθώς επίσης και αξιόπιστο οικογενειακό σκυλί. Χρησιμοποίησε τον σκύλο της Κόρδοβας, ένα τύπο μαστίφ που τώρα πλέον δεν υπάρχει, τον οποίο διασταύρωσε με διάφορες ράτσες όπως τον Μολοσσό, το Μπόξερ, το Μπουλντόγκ, το ιρλανδικό Λυκόσκυλο κ.ά. Το αποτέλεσμα όχι μόνο ικανοποίησε την ανάγκη το Δρ Martinez για έναν καλό κυνηγό μεγάλων θηραμάτων, φύλακα, που μπορεί να εμπιστευθεί την οικογένεια, αλλά απέδειξε επίσης την αξία της ράτσας σαν οδηγός τυφλών και στην στρατιωτική και αστυνομική εργασία.