Γενικά Στοιχεία

Το Δαλματίας, είναι σαφέστατα ένα παρδαλό σκυλί, με όμορφη διάπλαση, δυνατό, μυώδες, δραστήριο και με πολύ έξυπνη έκφραση. Έχει μεγάλη αντοχή σε συνδυασμό με ταχύτητα. Είναι φιλικό, κοινωνικό και θα γίνει ένας θαυμάσιος σύντροφος, για όποιον έχει το χρόνο να τον εκπαιδεύσει. Συνδέεται πολύ στενά με τον ιδιοκτήτη του, περισσότερο από άλλες ράτσες και εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά του, όταν μένει μόνο.

Συνυπάρχει ειρηνικά με άλλα κατοικίδια που έχει μεγαλώσει μαζί τους αλλά παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά στα άλλα σκυλιά. Αυτή η ράτσα είναι απόμακρη με τους ξένους και είναι άριστος φύλακας, γαβγίζοντας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ως εξολοθρευτής βλαβερών ζώων (ποντίκια κ.ά.), ιχνηλάτης, φύλακας, καθώς επίσης γίνεται πιστός σύντροφος.

Φροντίδα & Υγεία

Περίπου το 10% - 12% των Δαλματίας γεννιούνται κωφά. Έχετε υπόψη σας ότι οι κωφοί σκύλοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα οξύθυμοι και επιθετικοί λόγω της αναπηρίας αυτής και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτούν. Άλλες ανησυχίες για την υγεία αυτής της φυλής είναι οι αλλεργίες του δέρματος και τα προβλήματα του ουροποιητικού. Τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι υψηλότερα στο Δαλματίας από οποιαδήποτε άλλη φυλή, και η αύξησή του αυτή μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του ουροποιητικού. Γι αυτό πρέπει να ακολουθείται μία διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη. Ζητήστε από την κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τις τροφές που υπάρχουν στην αγορά και συζητήστε μαζί του για το ποια είναι η πιο κατάλληλη για τη ράτσα αυτή.

Ιστορία

Θεωρείται ότι προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και ονομάστηκε έτσι είτε επειδή ο τόπος γέννησής του ήταν η Δαλματία είτε επειδή χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Το σκυλί Δαλματίας ήταν δημοφιλές στο Βατικανό κατά τη διάρκεια του δέκατου έβδομου αιώνα και στην αγγλική αριστοκρατία το δέκατο όγδοο αιώνα. Στην Αμερική αυτή η ράτσα υιοθετήθηκε από τους πυροσβέστες ως μασκότ τους. Το 1961 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της Disney «101 σκυλιά Δαλματίας» που το κατέστησε ακόμη πιο δημοφιλές.