Γενικά Στοιχεία

Αυτός ο σκύλος δεν είναι γνωστός μόνο για τα τεράστια χαριτωμένα αυτιά του. Είναι εξίσου γνωστός και για τον υπέροχο χαρακτήρα του. Το κόκερ είναι ένας σκύλος που λατρεύει το αφεντικό του και γίνεται ένα με αυτό. Είναι σκυλιά γεμάτα ενέργεια και τους αρέσει πολύ το παιχνίδι και οι βόλτες στο πάρκο. Τ α παιδιά μπορεί να είναι οι καλύτεροι του φίλοι και μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες παίζοντας μαζί τους.

Το Κόκερ Σπάνιελ είναι χαρούμενο, φιλικό και ενθουσιώδες σκυλί και έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια και τα παιδιά. Είναι και πολύ φιλικό με τους ξένους, αν και μερικά γαυγίζουν όταν πλησιάζει κάποιος. Δεν είναι κυριαρχική ράτσα και είναι πολύ υπάκουο. Αν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά μπορεί να φοβάται από άλλα σκυλιά και να τρέχει να κρυφτεί. Ακόμη έχει πολύ καλές σχέσεις και με άλλα κατοικίδια.
Του αρέσει να δραστηριοποιείτε με την οικογένεια και έχει αρκετή ενέργεια, ιδιαίτερα όταν είναι σε μικρή ηλικία. Μπορεί να μείνει μόνο του για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αν νιώσει παραμελημένος μπορεί να αναπτύξει δυσάρεστες συνήθειες.

Φροντίδα & Υγεία

Το Κόκερ Σπάνιελ, είναι επιρρεπές σε προβλήματα των ματιών όπως καταρράκτη και γλαύκωμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των αυτιών καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων.

Το τρίχωμα του Κόκερ πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Οι τρίχες ανάμεσα στα πέλματα να πρέπει κόβονται, απομακρύνοντας συγχρόνως τυχόν ξένα σώματα που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις.

Ιστορία

Σε όλο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ, το όνομα Κόκερ Σπάνιελ αναφέρεται στο Αγγλικό Κόκερ. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πρόγονοι του Κόκερ Σπάνιελ είναι από την Ισπανία , εντούτοις στην Αγγλία αναπτύχθηκε και από εκεί έγινε γνωστό και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ήδη από τον δέκατο τέταρτο αιώνα το Σπάνιελ έχει κάνει γνωστή την παρουσία του στην Μεγάλη Βρετανία και χρησιμοποιείται για το κυνήγι σε ξηρά και νερό. Αργότερα έγινε διαχωρισμός σε Setting Spaniel, σε Springing Spaniel και σε Cocking Spaniel. Από την πρώτη του εμφάνιση έγιναν πάρα πολλές εξωτερικές αλλαγές αφού υπήρξαν διάφορες διασταυρώσεις και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν νέα ράτσα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα το Κόκερ Σπάνιελ είναι πάρα πολύ δημοφιλές σαν κατοικίδια, χωρίς να έχει χάσει το κυνηγετικό του ένστικτο.