Γενικά Στοιχεία

Είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, φιλικό, ζωηρό και πιστό σκυλί. Έχει όμορφο χαρακτήρα, καλή διάθεση και του αρέσει να είναι κολλημένο στον ιδιοκτήτη. Είναι επιφυλακτικό με τους άγνωστους και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε σπίτι με μικρά παιδιά γι’ αυτό ενδείκνυται για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά, και επειδή δεν γαβγίζει, παρά μόνο αν αισθανθεί απειλή, μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα.

Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι αρκετά κοινωνικός και του αρέσει να κάνει νέους φίλους. Μπορεί να αναπτύξει καλή σχέση με οποιονδήποτε και έχει άγνοια κινδύνου. Αυτό το τελευταίο πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα γιατί αν θέλετε σκύλο φύλακα τότε κάποιο λάθος κάνατε και είστε εδώ! Ο συγκεκριμένος σκύλος γαβγίζει σπάνια και δεν είναι για να του εμπιστευτείτε να σας ειδοποιήσει αν πλησιάσει κάποιος στο σπίτι.

Αυτός ο μικρούλης είναι αρκετά ευαίσθητος και καλός και θέλει συνεχώς να του δείχνετε πως νοιάζεστε και πως τον θέλετε δίπλα σας. Νιώθει τα συναισθήματα σας και αν αντιληφθεί πως δεν είστε καλά θα αρχίσει τις χαρές και τα νάζια για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί βαριέται και η βαρεμάρα τον οδηγεί στο να κάνει αταξίες μέσα στο σπίτι.

Φροντίδα & Υγεία

Θα πρέπει να προσέχει κανείς την υγεία των Cavaliers όσον αφορά στις ακόλουθες ασθένειες: αδυναμία στα γόνατα, προβλήματα στην καρδιά και επιληψία.

Το τρίχωμα του Καβαλίερ χρειάζεται τακτική περιποίηση για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Πρέπει να βουρτσίζεται καθημερινά με μεγαλύτερη έμφαση στα αυτιά. Το τρίχωμα μαδάει σε μέτριο βαθμό. Πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και τα μάτια και να τα ελέγχετε συχνά για τυχόν μολύνσεις.
Μην κάνετε μπάνιο περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς. Μετά το μπάνιο, φροντίστε ώστε ο σκύλος να στεγνώσει εντελώς και να είναι ζεστός.

Ιστορία

Το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι διαφορετικό από το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ και ενώ στην αρχή ήταν περισσότερο αγαπητό, γνωστό, συνηθισμένο και δημοφιλές από το δεύτερο τώρα αυτό έχει αντιστραφεί. Ο βασιλιάς Κάρολος Α έφερε στην αυλή το σκυλί αυτό και έγινε αγαπητό όμως το όνομά του το οφείλει στον βασιλιά Κάρολο Β που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή της ράτσας.