Γενικά Στοιχεία

Το Κάρντιγκαν έχει ένα φυσικό, υψηλό ενεργητικό επίπεδο (προήλθε από την μακροχρόνια δραστηριότητά τους ως σκύλος κοπαδιών) γι’ αυτό τον λόγο η εκτόνωση θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Το ευτύχημα είναι ότι δεν είναι νευρικοί σκύλοι (ένα πρόβλημα που έχουν πολλές φυλές τεριέ) και θα γαυγίσουν μόνο τους ξένους ή όταν αισθανθούν απειλή. Ένα άλλο θετικό στοιχείο του είναι ότι όταν αφήνεται μόνο του, δεν έχει καταστρεπτική συμπεριφορά ή τουλάχιστον αυτή που έχει είναι πολύ ελάχιστη.
Οι δραστηριότητες με διανοητικές προκλήσεις είναι το αγαπημένο του στοιχείο. Χάρις την εξυπνάδα που διαθέτει αυτή η φυλή, λατρεύει να εκπαιδεύεται με τέτοιου είδους τεχνάσματα, τα οποία κάνουν τα σκυλιά αρκετά σταθερά και ιδανικά για κατοικίδια ζώα. Η νοημοσύνη του πρέπει να εξασκείται αρκετά συχνά, εντούτοις η εν λόγο εξάσκηση μπορεί να παρουσιάσει και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως το να κλέβει φαγητό, να προσπαθεί να αποδράσει από την αυλή σκάβοντας κ.α.
Ένα άλλο πρόβλημα της φυλής είναι η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς προς τους άλλους σκύλους. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί το Κάρντιγκαν ως σκύλος κοπαδιών, η δουλειά του ήταν να απωθεί άλλα αρπακτικά ή και λύκους. Γι’ αυτό όταν βγάζεται τον σκύλο σας για εκτόνωση, καλό θα είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να αποφύγετε τυχών συγκρούσεις με άλλους σκύλους. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η επιθετικότητα του περιορίζεται μόνο σε σκύλους και όχι στον ιδιοκτήτη του, τα παιδιά της οικογένειας ή και παιδιά άλλων, τα οποία παιδιά αναγνωρίζει ως μέλη της αγέλης του και όχι ως αρπακτικά.

Φροντίδα & Υγεία

Το Κάρντιγκαν Κόργκι είναι μια πολύ υγιής φυλή σε σχέση με άλλες φυλές του μεγέθους του. Φυσικά είναι επιρρεπής σε κάποιες ασθένειες όπως :
Δυσπλασία των Ισχύων : Είναι ένα πιθανό πρόβλημα
Γλαύκωμα : Προβλήματα με την όραση
Εκφυλιστική Μυελοπάθεια : Είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Κάρντιγκαν. Καλή ιδέα θα ήταν όταν ο σκύλος σας γίνει 5 ετών να ελέγχεται περιοδικά από έναν κτηνίατρο.

Το Κάρντιγκαν Κόργκι είναι από τις φυλές που δεν απαιτεί χτένισμα κάθε μέρα. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να απομακρύνουν όλη την νεκρή τρίχα, που όχι μόνο θα κρατήσει τον σκύλο σας καθαρό, αλλά θα περιορίσει και την τριχόπτωση που συμβαίνει εποχιακά.Το λούσιμο για το Κάρντιγκαν είναι καλό να περιοριστεί στο ελάχιστο. Δεδομένου ότι το τρίχωμά τους παρέχει ένα είδος στεγανότητας που το κάνει σχεδόν αδιάβροχο, με το συχνό λούσιμο, σιγά-σιγά θα χάσει αυτό το προτέρημα. Επίσης το συχνό λούσιμο θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Κάρντιγκαν, την έλλειψη μυρωδιάς.

Ιστορία

Το Κάρντιγκαν Κόργκι είναι από τις πιο παλιές φυλές στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εμφάνιση της φυλής στην Ουαλία περίπου 3000 χρόνια πρίν. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύει τα κοπάδια βοοειδών από την Ουαλία προς τις αγγλικές αγορές, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κατάλαβαν πολύ γρήγορα και τις ικανότητές του ως ποιμενικός. Μια πιο πρόσφατη διασταύρωσή του με παραδοσιακά ουαλλέζικα τσοπανόσκυλα αύξησε αυτές της δυνατότητες, με αποτέλεσμα το Κάρντιγκαν Κόργκι να εξελιχθεί όπως το ξέρουμε σήμερα.
Η αρχική φυλή Κάρντιγκαν Κόργκι χωρίστηκε κατά τη διάρκεια των εισβολών των Βίκινγκ κοντά στο τέλος της πρώτης χιλιετίας, όταν διασταυρώθηκαν με φυλές Σπίτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο διαφορετικές φυλές, το Κάρντιγκαν Κόργκι και το Πέμπροκ Κόργκι. Ως της αρχές του 20ου αιώνα θεωρούνταν μια φυλή, υπήρχαν όμως πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις διαφορές τους. Τελικά η διάσπαση ήρθε το 1934 και έκτοτε η γραμμές των φυλών παρέμειναν καθαρές.