Γενικά Στοιχεία

Είναι πολύ καλό σκυλί-φύλακας γιατί είναι προσεκτικό και επιφυλακτικό με τους ξένους, στον ιδιοκτήτη όμως είναι πιστό. Είναι δραστήριο, κινητικό, άξιο εμπιστοσύνης και έχει αυτοπεποίθηση. Αγαπάει τα παιδιά της οικογένειας και μπορεί να υπερασπιστεί κάθε μέλος του σπιτιού αν χρειαστεί.

Είναι επιβλητικό και συγχρόνως υπάκουο αλλά μην σας ξεγελάει αυτή η ηρεμία του, έχει ένα ισχυρή ηγεσία και προστασία συγχρόνως και πολλές φορές η συμπεριφορά του είναι ανεξέλεχτη. Μην ενθαρρύνεται αυτά τα σκυλιά στο να επιτείθενται, μπορεί σε κάποια στιγμή να μην μπορείτε να τα ελέγξετε. Η ισχυρή διάθεση για φύλαξη των δικών ανθρώπων θα το ωθήσουν να το κάνει από ένστικτο που είναι ότι το καλύτερο. Το κεφάλι του Κάνε κόρσο είναι η ομορφιά του, περήφανο, αγέρωχο και καλοσυνάτο, αλλά ας προσέχουμε καλύτερα γιατί είναι πολυ καχύποπτο με τους ξένους γενικώς. Ένα σωστά εκπαιδευμένο σκυλί θα πρέπει να είναι παρουσία του αφεντικού του αδιάφορο για τους ξένους.

Φροντίδα & Υγεία

Μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα ενός Κανέ Κόρσο είναι:
Δυσπλασία Ισχύων
Διάταση και Στροφή Στομάχου

Ο καλλωπισμός αυτού του ιταλικού μαστίφ είναι εύκολος χάρις το κοντό τρίχωμά του. Ένα χτένισμα την εβδομάδα είναι αρκετό για να κρατήσει αυτή τη φυσική γυαλάδα. Το λούσιμο καλό είναι να γίνεται περίπου κάθε τρείς μήνες και όχι πιο συχνά, χρησιμοποιώντας πάντα ένα ήπιο σαμπουάν.
Τα αυτιά του θα πρέπει να τα ελέγχετε κάθε εβδομάδα, όπως επίσης και τα νύχια του μια φορά το μήνα. Αναγκαίος έλεγχος είναι και αυτός των δοντιών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (2-3 μέρες) θα πρέπει να βουρτσίζονται ώστε να διατηρηθούν μαζί με τα ούλα σε καλή κατάσταση.

Ιστορία

Τα Κάνε Κόρσο είναι αρχαία αυτόχθονη φυλή χωρίς προσμίξεις. Είναι άμεσος απόγονος του Ρωμαϊκού πολεμικού σκύλου Canis Pugnax, του οποίου αποτελεί τον ελαφρύτερο τύπο. Ως προς την προέλευση του ονόματός του είναι ότι αυτό προέρχεται από τη λατινική λέξη “cohors” που σημαίνει φύλακας-προστάτης.

Πάντως είναι σύντροφος των Ιταλών πολλούς αιώνες τώρα και το χρησιμοποιούσαν σαν φύλακα, στο κυνήγι και για προσωπική προστασία.