Γενικά Στοιχεία

Το Μπόρντερ Κόλι είναι ένα μεσαίου μεγέθους αθλητικό σκυλί, που εκτράφηκε για εργασία. Η μύτη του είναι μαύρη και τα αυτιά του μισοκατεβασμένα. Τα υγρά, σκουρόχρωμα μάτια του είναι σχήματος οβάλ, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσετε Μπόρντερ με ένα ή και τα δύο μάτια μπλε. Το σώμα του είναι λίγο μακρύτερο από το μέγεθος των άκρων του. Η ουρά του είναι κατεβασμένη και σηκώνεται μόνο όταν ενθουσιάζεται με κάτι. Το τρίχωμά του είναι μεσαίου μήκους και κοντό στο κεφάλι, στην μπροστινή πλευρά των ποδιών και στους αστραγάλους. Όλοι οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί, αλλά συνήθως είναι μαύρο με λευκά σημάδια.
Τρομερά έξυπνα με μία έμφυτη τάση μα δουλεύουν με ανθρώπους. Είναι απαιτητικά, γεμάτα ενέργεια, σκεπτικά και πάντα βρίσκουν κάτι για να απασχοληθούν. Πρέπει πάντα να ασκούνται, δεν είναι σκυλιά που μπορούν να κάθονται σε μία αυλή. Εφόσον είναι τόσο εργασιομανής, μπορούν αν γίνουν πολύ νευρικά και καταστροφικά αν βαριούνται. Η βαρεμάρα που μπορεί να προκύψει μπορεί να εξελιχτεί σε κυνήγι από ότι κινείτε, εντόμων, άλλων κατοικίδιων, ακόμη και παιδιών.
Αν και πολύ έξυπνα τα Μπόρντερ Κόλι, αργούν πολύ να ωριμάσουν και μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές κουταβιού σε μεγάλη ηλικία.

Φροντίδα & Υγεία

Η διατροφή του σκύλου μας είναι πολύ συμαντική. Με τη σωστή τροφή μπορούμε να αποφύγουμε πολλές ασθένειες.

Ιστορία

Τα Μπόρντερ κόλλευ ξεκίνησαν ως τσοπανόσκυλα, γι'αυτό και είναι εξαιρετικά ενεργητικά και αθλητικά σκυλιά. Εκτός αυτού, το μεγάλο χαρακτηριστικό τους είναι η ευφυΐα τους, καθώς αναφέρονται ως η πιο έξυπνη ράτσα σκυλιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2011 ένα Μπόρντερ κόλλευ είχε αφομοιώσει 1.022 λέξεις και, κατά συνέπεια, εκτελούσε τις αντίστοιχες εντολές.