Γενικά Στοιχεία

Ο Μπάσετ είναι γνωστός για τα μεγάλα αστεία αυτιά του, τη φάτσα κουταβιού και τα κοντά πόδια του που είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα.

Τα Γαλλικά Μπάσετ Χάουντ ( Basset Hound) φημίζονται σαν από τους καλύτερους ιχνηλάτες. Παρότι δεν είναι πάρα πολύ έξυπνα, όταν μάθουν κάτι δεν το ξεχνούν ποτέ. Είναι ευκίνητα, γεμάτα ενέργεια αλλά όχι γρήγορα. Παρότι έχουν κοντά πόδια, χρειάζονται τακτική άσκηση για να αποφύγουμε την παχυσαρκία. Το Μπάσετ Χάουντ, είναι ένα σκυλί κυνηγιού, με ισχυρά φυσικά ένστικτα, τα οποία με τον καιρό ενδυναμώνονται.

Τα Μπάσετ είναι γενικά σκύλοι που λατρεύουν την οικογένεια και τα παιδιά και τους αρέσει το παιχνίδι. Αν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω με την εκπαίδευση του συγκεκριμένου σκύλου από μικρή ηλικία, τότε θα έχουμε έναν πιστό φίλο που θα μας κρατάει συντροφιά σε όλες τις στιγμές της ζωής μας.

Φροντίδα & Υγεία

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μπασέ είναι η παχυσαρκία, όχι τόσο από θέμα βάρους όσο από την πίεση που δέχονται οι σπονδυλικοί δίσκοι. Για αυτόν τον λόγο ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Άλλες παθήσεις που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι:
Γλαύκωμα: Πάθηση των ματιών
Ωτίτιδα: Φλεγμονή εντός των αυτιών
και Κύστες ποδιών

Γενικά θέλουν μεγάλη προσοχή στα αυτιά τους γιατί λόγω του ότι είναι μεγάλα και είναι κοντά στο έδαφος μπορούν εύκολα να κολλήσουν κάτι ή να μολυνθούν. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να κρατάμε τα αυτιά τους καθαρά. Επίσης σημαντικό είναι να προσέχουμε να κρατάμε σε καλή κατάσταση το τρίχωμα τους. Κάτι τέτοιο είναι εύκολο γιατί το τρίχωμα του μπάσετ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τέλος σημαντικό είναι το τακτικό κόψιμο και λιμάρισμα των νυχιών.

Ιστορία

Το Mπασέ Χάουντ είχε αναπαραχθεί από τους άγγλους εκτροφείς οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους τρεις διαφορετικούς τύπους γαλλικού Μπασέ και δημιούργησαν ένα πολύ καλό σκύλο ομαδικού κυνηγιού, ιχνηλάτη θηραμάτων, μικρού και μεσαίου μεγέθους, όπως τα κουνέλια, οι λαγοί, οι αγριόχοιροι και τα ελάφια.