Γενικά Στοιχεία

Είναι ένας ιχνηλάτης με πολύ τέλεια κατασκευή και δομή για το κυνήγι του λαγού, δίνοντας μια εντύπωση ελαφράδας, σβελτάδας και κομψότητας. Τρυφερός και κοινωνικός σκύλος, έξυπνος και εύκολος στην εκπαίδευση υπακοής και εργασίας. Δεν χρειάζεται δασκάλους το Αριέγης, τα καταφέρνει μόνο του πολύ γρήγορα σε διάστημα 3-4 μηνών.

Μύτη δυνατή με πολύ λεπτή όσφρηση. Φωνή βαρύγδουπο ουρλιαχτό, πληθωρική με πλούσια τονικότητα και ήχο ρυθμικό. Από φυσική άποψη είναι ένας σκύλος με γρήγορη και σταθερή ταχύτητα, ανθεκτικότητα με μεγάλη αντοχή και διάρκεια. Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ πρακτικός και επίμονος στην εργασία του. Εξαιρετικός κυνηγός. Ιδανικός για κυνήγι καταδίωξης, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Ειδικότητά του ο λαγός τον οποίο κυνηγάει με πολύ πάθος. Εξαιρετικός στο πλησίασμα, ψάχνει το ντορό μεθοδικά σ’ όλα τα εδάφη. Γαβγίζει στις πρώτες ενδείξεις ντορού, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση της φωνής όσο πλησιάζει κοντά στο γιατάκι για το τελικό ξεσήκωμα, συνεχίζοντας μετά ομαλά και σταθερά το γάβγισμα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Εύκολος στην εκπαίδευση, συνεργάσιμος στην ομάδα και υπάκουος στις εντολές.

Φροντίδα & Υγεία

Αν παρατηρήσει κανείς από κοντά ένα τυπικό δείγμα της φυλής, θα δει ότι η κατασκευή του είναι αρμονική, ο σκελετός του στέρεος, ενώ οι μυώνες του σαφώς ορατοί ακόμα και από ένα άπειρο μάτι. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν ακούραστο και ανθεκτικό στις παρατεταμένες καταδιώξεις.

Τρίχωμα κοντό, λεπτό και σφιχτό. Το χρώμα του είναι άσπρο με μαύρα μπαλώματα. Κόκκινο στα μάγουλα.

Ιστορία

Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην μεσημβρινή Γαλλία και κυρίως στην περιοχή της Αριέγης προς τα Πυρηναία. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση του Μπλε της Γασκώνης ή του Γασκώνης Σαιντόνζης με ντόπιους σκύλους που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί της Αριέγης για το κυνήγι. Διατηρεί τα φυσικά χαρακτηριστικά των παραπάνω δυο φυλών, αλλά με μικρότερο ύψος και πιο ελαφρύς.