Γενικά Στοιχεία

Το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ τεριέ είναι ένα έξυπνο σκυλί και όταν εκπαιδεύεται κατάλληλα μπορεί να γίνει ένα από τους πιο καλούς φρουρούς . Είναι ένα κοινωνικό σκυλί με κυρίαρχη φύση που χρειάζεται το σταθερό χειρισμό από τον ιδιοκτήτη του. Είναι επίμονος και ισχυρός μαχητής, με έντονες φυσικές τάσεις κυνηγιού μικρότερων ζώων καθως του αρέσει η επίδειξη των δυνάμεων του. Το Σταφορντσάιρ είναι επίσης πολύ φιλικό με τα παιδιά και πολύ φρόνιμος με τους αγνώστους, αρκεί να είναι δίπλα του ο κύριός του.
Το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ θα είναι ευτυχισμένο αν ο ιδιοκτήτης του του δίνει απόλυτη συντροφιά και προσοχή.

Είναι υπερπροστατευτικά και έχουν επιβλητική εμφάνιση και αυτό τα κάνει να φοβίζουν όποιον πλησιάσει την αυλή σας. Παρόλα αυτά σε δεύτερο χρόνο είναι πολύ φιλικά και μπορεί κάποιος να το καταλάβει εύκολα αυτό. Είναι πολύ καλά με τα παιδιά και έχουν άριστη σχέση μαζί τους. Είναι πραγματικά ένα σκυλί που θα κάνει τα πάντα για το αφεντικό του όπως και επίσης θα κάνει τα πάντα να τραβήξει την προσοχή. Είναι όμως ένα εξαιρετικό σκυλί για όποιον το επιλέξει αλλά και για όλη την οικογένεια.

Φροντίδα & Υγεία

Το Στάφορντσαϊαρ τεριέ είναι σε γενικές γραμμές μια δυνατή και υγιής φυλή, ωστόσο υπάρχουν που μπορεί να αντιμετωπίσει όπως:
Δυσπλασία των Ισχύων
Καρδιακές παθήσεις : Πολλά σκυλιά γεννιούνται με αυτή την πάθηση με τα συμπτώματα και τις θεραπείες να ποικίλουν. Μερικά μπορεί να μην εκδηλώσουν κανένα πρόβλημα ενώ άλλα θα χρειαστεί να ακολουθούσουν φαρμακευτική αγωγή.
Καταρράκτης : Μπορεί να προκληθούν διαταραχές στην όραση ως και τύφλωση. Οι σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.
Δερματικές Παθήσεις : Δεδομένο ότι το τρίχωμα είναι πολύ κοντό και εκτίθεται σε στοιχεία από το εξωτερικό περιβάλλον, μπορεί να προκληθούν διάφοροι δερματικοί ερεθισμοί από τη ζέστη, τα έντομα, ακόμα και από το στρες.

Το Στάφορντσαϊαρ τεριέ έχει τόσο κοντό τρίχωμα που η συντήρηση του είναι ελάχιστη. Ένα χτένισμα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για να διατηρήσει την υγεία και τη λάμψη του τριχώματος.

Ιστορία

Θεωρείται ότι κατάγεται από διασταυρώσεις του Αγγλικού σκύλου Σταφορντσάιαρ Μπουλ Τεριέ με Τεριέ και Μπουλντόγκ. Η Αμερικανική Κυνολογική Λέσχη αναγνώρισε το Αμερικάνικο Τεριέ του Σταφορντσάιαρ σαν ξεχωριστή ράτσα το 1936 και από τότε έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η ομοιότητά του με το διαβόητο Πιτ Μπουλ δεν το έχει βοηθήσει να γίνει περισσότερο δημοφιλές.