Γενικά Στοιχεία

Το Μάλαμουτ πολύ εγκάρδιο και ενεργητικό σκυλί. Είναι αξιαγάπητο, πιστό, αφοσιωμένο και στοργικό προς τους ιδιοκτήτες του. Αποτελούν άριστα κατοικίδια ζώα για τις οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά. Καθώς μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο ήρεμο και επιβλητικό. Είναι εξαιρετικά κοινωνικό και εξωστρεφές, ακόμη και προς τους ξένους, επομένως δεν αποτελεί ιδανικό φύλακα ή φρουρό. Αυτή η φυλή χρειάζεται την όλη σας την προσοχή και την αγάπη ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς. Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο στην εκπαίδευση, το Μάλαμουτ είναι ιδιαίτερα πρόθυμα και μπορεί να μάθει καλούς τρόπους με ασύγκριτη ευκολία.

Η σχέση του με τους ανθρώπους είναι άριστη. Μπορεί με άλλα κατοικίδια να μην τα πηγαίνει καλά, αλλά με τα μέλη της οικογένειας είναι πολύ στοργικός. Γι’ αυτόν το λόγω ως σκύλοι-φύλακες δεν είναι και τόσο αποτελεσματικοί.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι πολύ ενεργητικός σκύλος, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί (σε σχέση με άλλους ενήλικους σκύλους). Του αρέσει να σκάβει και να βγάζει κραυγές, ενώ τρώει ό,τι κι αν του δώσετε. Οι κραυγές του είναι πανομοιότυπες με του λύκου. Καθώς γερνά γίνεται πιο ήρεμος, αλλά και πάλι θα πρέπει να του παρέχεται αρκετός χρόνος για εξάσκηση.

Φροντίδα & Υγεία

Σε γενικές γραμμές το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι ένας αρκετά υγιής σκύλος με τα περισσότερα προβλήματα να παρουσιάζονται λόγω γήρανσης . Κάποιες από τις ασθένειες που μπορεί να συναντήσετε είναι:
Δυσπλασία Ισχύων
Πολυνευροπάθεια (Μυϊκούς σπασμούς και προβλήματα αδυναμίας)
Καταρράκτη (Σε μεγάλες ηλικίες)

Ιστορία

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα (με απόδειξη DNA) για το Μαλαμούτ Αλάσκας είναι ότι παραμένει από τις πιο αρχαίες φυλές. Αυτά τα σκυλιά έχουν αναπαραχθεί από τους Malhemutes, μια φυλή Εσκιμώων της Β. Αμερικής, για να κυνηγούν τάρανδους και να προστατεύουν τις κατασκηνώσεις τους. Για αιώνες ήταν απαραίτητα στους ανθρώπους της Αλάσκας. Χρησιμοποιώντας το σαν σκύλο έλκηθρου δεν είναι τόσο γρήγορο όσο τα Huskies αλλά μπορεί να τραβήξει βαρύτερο φορτίο.