Γενικά Στοιχεία

Τα Αφγανικά λαγωνικά είναι πανέξυπνα με δυνατή όραση, ζωηρά, ευέλικτα και ταχύτατα. Μαθαίνουν πάρα πολύ εύκολα, δένονται σε σημαντικό βαθμό με το αφεντικό τους και είναι ευπροσάρμοστα. Πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει την συντροφιά ενός μεγαλόσωμου σκύλου με έντονη προσωπικότητα και εξωτικά χαρακτηριστικά.

Τα σκυλιά αυτά έχουν μεγαλοπρεπή εμφάνιση με μακρύ μεταξένιο τρίχωμα που ανέπτυξε για να προφυλάγεται από τα κρύα των βουνών της Μ. Ανατολής. Το σώμα τους είναι ψηλό με μακριά δυνατά πόδια που καταλήγουν σε δυνατά πέλματα. Χρωματισμοί από ανοιχτό ξανθό έως σκούρο μαύρο.

Παρόλο που είναι σκυλιά με δική τους προσωπικότητα και ανεξάρτητο πνεύμα, το αφγανικό τσοπανόσκυλο μπορούμε να πούμε πως είναι μια πιστή ράτσα σκύλων και είναι εξαίρετη με την οικογένεια με την οποία ζει.

Φροντίδα & Υγεία

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας των Αφγανικών Λαγωνικών είναι προβλήματα καρδιάς, ματιών και χτυπήματα της ουράς. Γενικά έχουν μικρή αντοχή στον πόνο και φαίνεται να χρειάζονται φροντίδα για κάθε μικρό χτύπημα. Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι:
• Νεκρωτική μυελοπάθεια - μια αναπνευστική παράλυση που εμφανίζεται χαρακτηριστικά στους 3 έως 6 μήνες της ηλικίας και θα οδηγήσει στο θάνατο.
• Άκαρια αυτιών και μολύνσεις αυτιών - αυτό είναι κοινό σε οποιαδήποτε ράτσα με τα διπλωμένα αυτιά.
• Αλλεργίες - οι αλλεργίες γάλακτος, καθώς επίσης και ορισμένα τρόφιμα ή περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στις αλλεργίες που θα οδηγήσουν στην απώλεια τριχώματος και πιθανές μολύνσεις δερμάτων εάν υπάρχει γρατσούνισμα και γλείψιμο.
• Καταρράκτες – πάθηση ματιών που μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση και θεραπεία φαρμάκων.
• CHD - η κυνοειδής δυσπλασία ισχίων μπορεί να είναι ήπια σε αυστηρό και θα είναι βαθμιαία εκφυλιστική.
• Τραυματισμοί ουρών

Ιστορία

Θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ παλιά ράτσα και σε αυτό συνηγορούν αναπαραστάσεις του σε βραχογραφίες που έχουν βρεθεί σε σπήλαια στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν και χρονολογούνται περί το 2000 π.Χ., μέχρι θρύλος υπάρχει ότι ήταν ένα από τα ζώα που σώθηκαν από τον Κατακλυσμό στην Κιβωτό του Νώε. Στην πατρίδα του το χρησιμοποιούσαν κυρίως σαν οικόσιτο ζώο αλλά και στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων όπως η αλεπού, ο λαγός, η γαζέλα και η λεοπάρδαλη. Μερικές φορές το χρησιμοποιούσαν και στην φύλαξη των προβάτων. Η εξαγωγή του απαγορευόταν και η τιμωρία ήταν θάνατος μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που το πρώτο ζευγάρι βγήκε κρυφά από την χώρα και μετά από λίγα χρόνια ένα Τάζι έκανε την εμφάνιση του σε έκθεση στο Λονδίνο και έκανε εντύπωση με το παρουσιαστικό του. Από τότε άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλές σε Ευρώπη και Αμερική και θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά σκυλιά επιδείξεων. Το Αφγανικό Λαγωνικό είναι το πρώτο σκυλί που έχει κλωνοποιηθεί από Νοτιοκορεάτες ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.