ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Πόσο καλό μας κάνει ο σκύλος μας; Στην πραγματικότητα ο λόγος της θετικής επίδρασης των σκύλων στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί όμως οι  ευεργετικές ιδιότητες των σκύλων στη ζωή μας είναι πολλές.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα σκυλιά -κουτάβια εγείρουν ορμόνες από το σώμα μας που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι είναι αφοσιωμένοι σύντροφοι και πολλές έρευνες έδειξαν ότι πέραν της αφοσίωσης μας προσφέρουν πολλά καλά όπως χαμηλή πίεση, αντιμετώπιση κατάθλιψης και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα, ιδίως σκυλιά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων αναρρώνουν γρηγορότερα από ασθένειες και έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης μετά από έμφραγμα.

Οι σκύλοι συντελούν στη καταπολέμηση της μοναξιάς και μας βοηθούν να ξεπεράσουμε γρηγορότερα τις απώλειες αγαπημένων μας προσώπων ενώ ηαφοσίωση και η αγάπη που μας  δείχνουν τα σκυλιά μας, μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και την μοναξιά μας, ενώ ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή μας.

Μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Missouri  δείχνει ότι οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν από τη συμβίωση ανθρώπων με  σκύλους βοηθάνε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και όσες διαταραχές προκύπτουν από το άγχος.
Λίγα λεπτά με ένα σκυλί απελευθερώνει ορμόνες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ευφορία, όπως η σεροτονίνη, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη.

Τα Παιδία που Μεγαλώνουν με Σκυλιά 

Τα μωρά που μεγαλώνουν με σκύλους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα ζώα.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά κάνουν καλό στην υγεία όπως η πρόσφατη που δείχνει ότι τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επίσης ολοένα και  περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα ημίαιμα σκυλιά, μπορούν να μυριστούν τον καρκίνο και να κάνουν διάγνωση σε πρώιμο στάδιο με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια.


Για παράδειγμα στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στο Ίδρυμα Ζωής - Σκυλιά Κατά του Καρκίνου στην Ουγγαρία, τα σκυλιά μπορούν να διαγνώσουν με 99% επιτυχία, ακόμη και μόνο από την ανάσα ενός ανθρώπου, αν πάσχει ή όχι από καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Κόστος Εκπαίδευσης

Η εξάμηνη εκπαίδευση του σκύλου στο ίδρυμα κοστίζει έως και 10.000 ευρώ και η διαγνωστική μέθοδος είναι ταχύτερη και οικονομικότερη από την ανίχνευση των όγκων που γίνονται με μαγνητικό τομογράφο. Και αυτό γιατί στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρκίνου το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και έτσι μεταβάλλεται η βιοχημική σύσταση όλων των υγρών του σώματος, από το αίμα και τα ούρα μέχρι το σάλιο και τα κόπρανα.

Τρόπος Διάγνωσης

Τα σκυλιά έχουν εξαιρετική διαγνωστική ικανότητα μυρίζοντας απλώς την αναπνοή. Οι ερευνητές έβαλαν στα σκυλιά να μυρίσουν την αναπνοή και δείγμα κοπράνων από ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο του στομάχου, του μαστού, του προστάτη και από υγιείς. Όλα τα αποτελέσματα που γάβγισαν ήταν σωστά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας» της «British Medical Journal».

Πηγή: Σκύλοι «μυρίζουν» τον καρκίνο, με ποσοστό επιτυχίας 99% | Ειδήσεις και νέα με άποψηhttp://www.iefimerida.gr/node/40419#ixzz2vrBTVCSh

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τον καρκίνο του πνεύμονα, διαχωρίζοντάς τον από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το κάπνισμα, αναφέρουν ερευνητές από τη Γερμανία.

Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Επιθεώρηση» (ERJ), η ακρίβεια στη «διάγνωση» του καρκίνου φτάνει το 71%. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ξέρουν ποια χημική ουσία μυρίζουν οι σκύλοι, γι’ αυτό και δεν μπορεί ακόμα το εύρημά τους να βρει πρακτική εφαρμογή.

«Η οσφρητική ικανότητα των σκύλων είναι οξεία και έτσι αντιλαμβάνονται τις αδιόρατες χημικές διαφορές, ακόμα και στα πρώτα στάδια του καρκίνου.

Μία ομάδα γιατρών και εκπαιδευτών σκύλων στη Γερμανία εκπαιδεύουν σκυλιά ώστε να εντοπίζουν με την όσφρηση τους τον καρκίνο του πνεύμονα, από δείγματα ανάσας ασθενών.
Τα ευρήματα των τεσσάρωνσκύλων ταίριαξαν με τις ιατρικές διαγνώσεις στις 7 από τις 10 περιπτώσεις!

Αν και οι γιατροί δεν προτείνουν την χρήση των σκύλων για κλινική διάγνωση, πιστεύουν ότι τα πειράματα που έκαναν μπορούν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την έγκαιρη διάγνωση αυτού του κοινού τύπου καρκίνου.

Τα πειράματα με τα σκυλιά που μύρισαν τον καρκίνο επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός οργανικού συστατικού στην ανάσα των καρκινοπαθών που μπορεί να εντοπιστεί από τα ζώα και να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ασθένειας.

Βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

 

Τα σκυλιά έχει βρεθεί από έρευνες ότι μπορούν να περιορίσουν το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών με αυτισμό. Ο οικογενειακός σκύλος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει έναν ανέξοδο τρόπο για να αποκτήσει το παιδί με αυτισμό έναν ακούραστο βοηθό μέσα στο σπίτι. Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να προσέχουν τα παιδιά και να ακουμπούν το κεφάλι τους στην αγκαλιά του παιδιού, όταν αυτό είναι αγχωμένο, κάτι που το βοηθάει να ηρεμήσει.

 

Βοηθούν τους ανθρώπους με άνοια

 

Τα labrador και τα retriever είναι δύο ράτσες που εκπαιδεύονται για να βοηθούν τους ανθρώπους με άνοια υπενθυμίζοντας τους να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους και να μην παραλείπουν γεύματα. Σύμφωνα με έρευνα η συγκατοίκηση των ηλικιωμένων που έχουν άνοια με ένα σκυλί τους βοηθάει να είναι πιο ήρεμοι και πιο δραστήριοι κοινωνικά.