Διαφορετικά τα βακτήρια στα σπίτια που έχουν κατοικίδια και κυρίως σκυλάκια

Τελείως διαφορετικοί είναι οι μικροσκοπικοί... κάτοικοι των σπιτιών που έχουν σκύλο από εκείνων που δεν έχουν κατοικίδια, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι μελετητές συνέλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.

Δείγματα πάρθηκαν από 9 διαφορετικές επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

“Θέλαμε να βρούμε ποιες μεταβλητές επηρεάζουν τα οικοσυστήματα των βακτηρίων στα σπίτια μας, και ο κυριότερος παράγοντας που εντοπίσαμε μέχρι στιγμής είναι η ιδιοκτησία σκύλου”, δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Δρ. Rob Dunn, που συμμετείχε στη μελέτη. Όπως εξηγούν, μπορεί κανείς να καταλάβει αν σε ένα σπίτι ζει σκύλος μόνο και μόνο από... την οθόνη τηλεόρασης.

Οι μικροοργανισμοί κάνουν καλό!

Αν και συνήθως η λέξη “βακτήρια” ή “μικροοργανισμοί” μας παραπέμπει σε βρωμιά ή κάτι ανθυγιεινό, έρευνες έχουν δείξει ότι τα πλεονεκτήματα τους για την υγεία είναι πολύ σημαντικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο εξοικειώνονται” με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Εκτός αυτού, παλαιότερη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία.

Σημειώνεται ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη βακτηρίων και 100 τρισεκατομμύρια ξεχωριστούς μικροοργανισμούς.

ΠΗΓΗ: news.gr